Leder

OL må forandres

Det kan gå med sommer-OL som det har gått med vinter-OL.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

I disse dager skulle verdens fremste idrettsutøvere vært i Tokyo og konkurrert om OL-medaljer og plasseringer i verdens største og mest prestisjetunge idrettsarrangement.

Slik gikk det ikke.

Koronapandemien satte en stopper for årets sommerleker. OL er nå foreløpig utsatt til neste sommer i håp om at epidemien da er over. Hvis ikke blir Tokyo- OL avlyst for godt. Neste sommer-OL vil etter planen bli arrangert i 2024 i Paris.

Utsettelsen er problematisk og dyr for de japanske arrangørene. For det japanske folket spiller det tydeligvis ingen rolle. Meningsmålinger viser at sju av ti japanere ikke vil ha OL.

Det et dårlig tegn for sommerlekenes videre skjebne.

Det kan gå med sommer- OL som det har gått med vinter- OL. Det er ikke mange land som vil arrangere det. Selv ikke i Norge som to ganger har arrangert vellykte OL med stor sportslig suksess, er det noe bredt ønske om å få et nytt vinter-OL.

OL har vokst til et enormt politisk prestisjeprosjekt. Når Kina tar jobben med å arrangere vinter-OL i 2022, er det ikke fordi at landet har ambisjoner om å bli et viktig vintersportsland.

OL gir anledning til å få vist fram stormakten Kina på en mer sympatisk måte enn det verden har sett til nå.

Æresmedlem i IOC, Gerhard Heiberg, sa til Aftenposten at avlysningen av Tokyo-OL vil tvinge fram en diskusjon rundt hele opplegget for sommer-OL.

Er det for stort? Bør vi forandre på det? Er ikke OL på linje med utviklingen ellers i verden?

OL er blitt en gigantisk pengemaskin. Kravet til grensesprengende prestasjoner har ført til et omfattende dopingmisbruk. De olympiske idealer utfordres på stadig flere områder.

Heiberg som sto bak det beste vinter-OL «ever», som OL-presidenten sa på Lillehammer, har stilt spørsmål som kan tvinge fram en nødvendig fornyelse av lekene.