Leder

Spania rødmerket

Et reiseråd må være et tydelig ja eller nei.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Som varslet tidligere i uka ble Spania fredag rødmerket av myndighetene. Nordmenn som ikke har kommet hjem før midnatt, må i karantene. Det er en hard straff og vond avslutning på ferien. De som dro til Spania, burde vite at landet kunne bli rødt.

Reiserådet som åpnet grensen til landet for nordmenn, var ikke en oppfordring om å reise. 

Les mer: Spania blir «rødt» – reisende til Norge må i ti dagers karantene

Situasjonen i Spania er ustabil. Landet er hardt rammet av koronaen. Det skulle ikke så mye mer smitte til før Spania ville gå fra grønt til rødt.

Reiserådene bygger på objektive kriterier. Hvis et land har flere enn 20 smittede pr. 100.000 innbyggere i løpet av de siste to ukene, skal det rødmerkes. Spania har 30,2 og havnet nå blant de røde landene. Sverige har 45,4 og forblir derfor rødmerket.

Spørsmålet er om reiserådene burde ha vært strengere og ikke preget av dobbeltkommunikasjon som i Spanias tilfelle. Nordmenn satte seg på flyet til Spania da de fikk beskjeden om at det var fritt fram for reiser til solens land.

Regjeringens tilleggsråd om at det likevel var best å ikke forlate Norge, var det ikke mange som fikk med seg. Et reiseråd bør være et tydelig ja eller nei.

Det er ikke bra at regjeringen gir det røde Sverige enkelte grønne lunger.

Les også: Sverige er ikke alltid best

Myndighetene har ingen garanti for at nordmenn som reiser til Värmland eller Kalmar, ikke vil dra videre til andre steder i Sverige. Svensk politi kommer ikke til å sjekke biler med norske skilt som befinne seg utenfor fylker som er åpne for nordmenn.

Regjeringen tar en sjanse når den åpner deler av Sverige for nordmenn. Smittevernet kan bli svekket. Flere kan bli smittet. Sverige er på femteplass i verden når det gjelder koronarelaterte dødsfall pr. 100 000 innbyggere. Landet har nå 56 dødsfall pr. 100 000 innbyggere.

Norge har fem. Gjennomsnittet i verden er åtte. Så lenge svensken ikke har kontroll på smitten, må grensen mellom Sverige og Norge være stengt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.