Leder

Mer lek i første klasse

Det har blitt for mye stillesitting og for lite variasjon for førsteklassingene.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

KrFs programkomité vil gjøre om dagens førsteklasse i skolen til førskoleklasse. Det bør bli mer lek for seksåringene, er beskjeden fra KrF. Lekens betydning har blitt tonet ned i forhold til det som var planen da den frivillige førskolen ble fjernet og seksåringene gjorde sitt inntog i skolen i 1997.

Les mer: KrF ønsker seg førskole

– Da reformen ble innført var det et klart premiss at det første skoleåret skulle være preget av læring gjennom lek og fysisk aktivitet. Men vi ser at det ikke har blitt helt slik, sier lederen av KrFs programkomité, Erik Lunde til VG.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde mener derimot at KrFs førskoleklasse er en dårlig idé. Hun peker på at tidlig innsats er viktig og hevder at barn vil lære å lese og skrive fra første skoledag.

KrFs forslag om førskoleklasse er en dårlig idé.

Å skifte navn blir bare symbolikk. Men å endre innholdet på første skoletrinn har absolutt noe for seg. Vi må følge opp det som var intensjonen da seksårsreformen trådte i kraft i 1997. Læringen bør derfor i større grad skje gjennom lek og fysisk aktivitet, gjerne utendørs.

Les også: FAU-leder på Mortensrud: Etterlyser flere engasjerte foreldre

Forskere har konkludert med at det har blitt for mye stillesitting og for lite variasjon for førsteklassingene. Foreløpig vet vi for lite konkret. Problemet er at den store evalueringen av seksårsreformen ikke vil være klar før ved juletider i 2023.

Men KrF kommer med et forslag som det allerede nå bør advares mot. KrF-komiteen vil nemlig tillate fridager det første skoleåret «slik at barna kan gjøre aktiviteter med foreldre og familie på dager hvor det ligger til rette for det».

Dette vil være en uthuling av skoleplikten som fort bærer galt av sted. Faren er at det nettopp er de barna som trenger skolefellesskapet mest som vil benytte seg av slike fridager. Seksåringene må ikke kastes ut med badevannet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.