Leder

Kinas moralske kollaps

Vi er vitner til et pågående angrep på menneskerettighetene.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det er all mulig grunn til å frykte utviklingen i Kina. Landet går i autoritær retning samtidig som det tar stadige steg mot å bli klodens dominerende makt. Kombinasjonen bør ta nattesøvnen fra alle i Vestens liberale demokratier, fra alle frihetselskende mennesker i verden.

Denne uka har Beijing vedtatt lover som i praksis utraderer demokratiet i Hongkong og føyer den tidligere britiske kolonien inn i Kinas stadig mørkere regime.

Vi er vitner til et pågående angrep på menneskerettighetene.

Aftenposten skal ha honnør for sin tette, kritiske Kina-dekning. Og torsdag trykket avisa en opprørende historie om Zumrat Dawut som tilhører den muslimske minoriteten uigurene.

Les også: Er Norge i sikkerhetsrådet for å ta ansvar, eller for å øke sin status?

Hun ble i 2018 tvangssterilisert av kinesiske myndigheter. Trebarnsmoren kan fortelle sin rystende historie etter å ha flyktet til USA. Ifølge avisa er befolkningsveksten i to områder dominert av den muslimske minoriteten i Xinjiang, blitt redusert med 84 prosent fra 2015 til 2018.

Dette kommer på toppen av tidligere avsløringer av tvangsarbeid og interneringsleirer for den forfulgte gruppen.

Ikke siden 1930-tallets mørkeste ideologiske ideer om rasenes hierarki og det politiske diktaturets fortreffelighet, har verden sett dystrere og mektigere krefter i sving. Med loven i hånd undertrykker man uønskede deler av befolkningen og reverserer sivile rettigheter.

Denne viljen og evnen til å redusere en befolkning kan defineres som folkemord. Det er forstemmende i 2020.

Norge og en lang rekke andre nasjoner har protestert mot både behandlingen av befolkningen i Xinjiang og Hongkong. Men Kinas regime har ingen tradisjon for å la seg diktere. Det internasjonale, moralske opprøret kommer for seint.

Les også: – Dette er et alvorlig skritt, som er dypt bekymringsfullt

Veksten i verdensøkonomien de siste 30 årene har skjedd mye grunnet Kina, og vi har blitt dratt med av lokomotivet i øst. Vi skal ikke og kan ikke glemme Norges knefall for supermakten for bare få år siden.

Verdenssamfunnet har for ofte akseptert Kinas framferd av økonomiske grunner.

Når man nå ser hvilke demokratiske og humanistiske verdier Kina åpent forfekter, må Vesten se seg i speilet og spørre: Hva var den økonomiske veksten verdt? Hva var prisen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel fra Dagsavisen. For å få tilgang til alt innhold, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra: Leder