Leder

Støre må snu

Skuffelsen blant Ap-folk var stor da partileder Jonas Gahr Støre sa nei til oppfordringen fra 19 tidligere statsråder og statsministre fra Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og Høyre om evakuering av flyktningbarn fra Moria-leiren i Hellas.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Spesielt var det mange som reagerte på at Aps talsperson havnet i samme politiske selskap som Frp og Høyre, da spørsmålet ble diskutert i NRKs Debatten.

Ap har ikke noe å gjøre i et slikt selskap. Spesielt ikke sammen med Frps Sylvi Listhaug.

Ap-lederen sa til Aftenposten før helgen at det er mest solidarisk og mest rettferdig å hjelpe dem, også barnefamilier, som står på FNs liste over kvoteflyktninger.

«Vår linje kan ikke være å velge folk fra enkeltleirer, men å bygge på kunnskapen fra dem som vet best», sa Støre. Han oppfordret samtidig regjeringen til å hente 750 kvoteflyktninger som er klargjort for å komme til Norge.

Les også: «Hvis koronaviruset for alvor biter seg fast i Morialeiren, vil det være snakk om en villet katastrofe»

Støres standpunkt fikk et skudd for baugen i Klassekampen mandag.

Generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp, arbeiderbevegelsens humanitære hjelpeorganisasjon, forklarte at det ikke lar seg gjøre det Støre ber om.

FN overfører for tida ingen flyktninger. Allerede 17. mars suspenderte FN all overføring av FN-flyktninger fra avsenderland til mottakerland. Norge kunne med andre ord ikke tatt imot kvoteflyktninger selv om regjeringen ga klarsignal til det.

Derimot kunne og burde regjeringen og Ap ha fulgt FNs oppfordring i forrige uke til europeiske land om å ta imot flyktninger fra Hellas. Heller ikke det vil Høyre og Frp være med på nå. Ved hjelp av Ap har de dessverre flertall i Stortinget for dette inhumane standpunktet.

Mer fra: Leder