Leder

Borgerlig presse

Aftenposten fikk rett før jul ny sjefredaktør. Avisas politiske redaktør Trine Eilertsen fikk et helt naturlig opprykk, og ble 1. januar avisas andre kvinnelige sjefredaktør.

Oslo 20191219. 
Trine Eilertsen (50) er ansatt som ny sjefredaktør i Aftenposten etter Espen Egil Hansen, som gikk av tidligere i desember.
Siden 2014 har Eilertsen arbeidet som politisk redaktør i avisa.
I 2008 ble hun sjefredaktør i Bergens Tidende, en stilling hun hadde til hun flyttet til Oslo i 2012.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Som politisk redaktør fra 2014 tok bergenseren avisa i en klart definert borgerlig og konservativ retning, slik hun før hadde gjort med Bergens Tidende.

På hennes vakt gikk Aftenposten i 2015 inn for et fortsatt blått byråd i Oslo. Det var et brudd med den mer apolitiske linja avisa inntil da hadde hatt i en lengre periode etter partiavisæraens slutt.

Denne avklaringen har vi satt pris på.

Vi er for åpenhet og tydelighet på en avis sitt politiske grunnsyn. Med Eilertsen som sjefredaktør, vil avisas borgerlige orientering forbli åpenbar. Selv om hun i et intervju med Klassekampen nylig presiserte avisas bredde på kommentarplass.

Det første Eilertsen gjorde var å ringe Dagens Næringslivs politiske redaktør Kjetil Alstadheim.

Han har i en årrekke vært ansvarlig for meningene i landets mest kapital- og næringslivsvennlige avis. Alstadheim er en stjernesignering for Eilertsen og Aftenposten, en overgang i Messi-klassen.

For DN er det et solid tap. Avisas tydeligste profil, landets viktigste klimakommentator og skarpeste politiske analytiker, er borte.

For Aftenposten er dette en topping av laget.

Med Eilertsen, som ønsker å bli en skrivende sjefredaktør, og svært produktive Alstadheim, som ledende duo, blir Aftenposten en formidabel, borgerlig kraft i det offentlige ordskiftet.

De mediale motstemmene fra den andre siden av det politiske spekteret, er forstemmende få.

Det er i denne sammenhengen verdt å minne om at norske medier i all hovedsak er borgerlige. Mediene får ofte kritikk for å være venstreorienterte. Det kan være at norske journalister er det, fordi det ligger i oppdragets natur.

Fagets vesen er å ta makta og forsvare den svake. Men journalistenes venstreorientering og definisjonsmakt mer enn balanseres av en sterk og høyreorientert eiermakt som utnevner sjefredaktør. Denne velger igjen sine redaktører og kommentatorer.