Leder

God helg, Frode Berg

Frode Berg-saken bør være over for Frode Berg. Den har så vidt begynt for norsk etterretning.

MOSKVA, RUSSLAND 20190416.
Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva idet r dommen leses opp tirsdag
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det har nå gått en uke siden Frode Berg spaserte med en trillekoffert over grensa til Litauen og reiste videre med fly til Norge. Ut av russisk fangenskap, inn i trygghet.

Vi håper Frode Berg nå nyter sin frihet med familien rundt seg. At han får senket skuldrene og kommer til hektene igjen. Han så godt ut under tirsdagens møte med pressen, men to år i russisk fengsel er en brutal opplevelse. Det må ha kostet den pensjonerte grensekommissæren mye.

Vi håper at han snart er tilbake i sitt kjære Kirkenes, der trønderen har tilbrakt det meste av livet.

Vi ber også sivilbefolkningen der oppe om å ta imot ham med varme og omsorg, og om at han må tilgis for sin gjerning som lokalt var et svik mot tilliten i folk-til-folk-samarbeidet, men som i bunn og grunn var en innsats for Norge. En uredd innsats for norske interesser.

Vi håper Frode Berg finner tilbake til sin plass i samfunnet og igjen kan bruke sine krefter på fellesskapet i Sør-Varanger.

Berg bærer et personlig ansvar, absolutt. Han er dømt for spionasje. Men Frode Bergs person er svært underordnet i det store bildet.

Fokus må nå være de kreftene som manipulerte Berg inn i et oppdrag uten kontroll. Aftenposten har i flere artikler avslørt hvordan norsk etterretning er blitt lurt trill rundt av sine russiske motstykker.

Les også: «Norsk etterretning står avkledd tilbake. Ansvaret for det måt noen ta»

Det er legitimt for Norge å drive med overvåking, men etterretningstjenesten kan ikke spille så høyt. Ikke med sivile som Frode Berg i felten, og ikke med norsk sikkerhetspolitikk.

E-tjenesten kan ikke operere med en slik risiko, og det er et politisk ansvar.

Frode Berg-saken bør være over for Frode Berg. Den har så vidt begynt for norsk etterretning. E-tjenesten nyter høy respekt for sin signaletterretning opp mot russerne i nord.

Men spionskandalen har avslørt tjenestens tilkortkommenhet når det gjelder den typen operasjoner i felt som Berg ble involvert i.

Nå må Etterretningstjenestens sikkerhetspolitiske risikovilje og dens operative metoder i Russland og Øst-Finnmark granskes internt og eksternt.

Les også: Berg: Jeg ble presset av E-tjenesten