Leder

Håp om løsning

Handlingslammelse har preget spansk politikk i lang tid.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

«Det som var umulig i seks måneder er nå blitt løst på under 48 timer», kommenterer den spanske avisen El Pais etter at Spanias fungerende statsminister Pedro Sanchez’ sosialistparti PSOE og venstrepartiet Unidas Podemos er blitt enige om en foreløpig avtale om å danne koalisjonsregjering.

Det kan bety en løsning for den fastlåste politiske situasjonen i Spania, selv om dette ikke er helt sikkert ennå.

Handlingslammelse har preget spansk politikk i lang tid. Valget søndag var det fjerde på like mange år. De siste valgene har ikke resultert i rent flertall for noe parti.

Etter forrige valg for bare et halvt år siden ble Sosialistpartiet størst, men flere måneder med forhandlinger med Unidas Podemos brøt sammen.

Resultatet ble ikke noe klarere søndag. Valget resulterte faktisk i at både Sosialistpartiet og Unidas Podemos ble svekket, mens partiet Vox på ytre høyre doblet seg.

Framveksten av ytre høyre er svært foruroligende, ikke minst med tanke på Spanias fortid. Pedro Sanchez sier en regjering under ham vil jobbe for sosial rettferdighet som den beste vaksine mot det ytre høyre.

Sanchez har også en annen enorm utfordring; Catalonia-krisen, som det ikke ligger an til noen nærliggende løsning på, selv om Sanchez tar til orde for dialog.

Det er fortsatt hindre i veien for at den nye koalisjonen skal bli en realitet. De to partiene har ikke flertall til sammen. De er avhengige av at andre mindre grupperinger, blant annet det lille venstrepartiet Más País og regionale partier fra Baskerland og Catalonia, enten støtter koalisjonen eller avstår i et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen.

Spania føyer seg inn i rekken av flere europeiske land som de siste årene har hatt uavklarte politiske situasjoner med gjentatte nyvalg eller langvarige forhandlinger.

Velgerne er polariserte og spres mellom mange partier. Det er trolig det presserende behovet for konstruktivt samarbeid og pragmatisme som nå har ført til enighet mellom de to partiene. Det er å håpe at landet nå får en regjering som kan styre med en viss stabilitet. Ingen er tjent med fortsatt uklarhet.