Leder

Olje er politikk

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at vi må begynne å venne oss til å si at vårt pensjonsfond på 10.000 milliarder er et politisk redskap. Det har han rett i.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist spørsmålet om det ikke kan være riktig å ta et fastere politisk grep om oljefondet ved blant annet å få fondet til å kjøpe seg opp i selskaper som produserer fornybar energi. Det vil være et viktig tiltak for å bekjempe den globale klimakatastrofen.

Oljeproduksjonen er en årsak til klimaødeleggelsene. Investering i det fornybare er en tilbakebetaling av «blodpenger» Norge har tjent på en virksomhet som har bidratt til å ødelegge klimaet.

Det er ikke bare fornuftig klimapolitikk. Det er antakelig også god butikk. Framtida tilhøre det fornybare. Olje og gass er på vei ut. Strøm er i ferd med å overta på transportsektoren. Bensinstasjoner erstattes av el-stasjoner. Kraft fra sol, hav og vind kommer for fullt.

Tradisjonell gass- og oljeproduksjon synker. Den nye økonomien skal bygges på det fornybare. Oljefondet, som er verdens største statlige investeringsfond, risikerer å tape penger hvis det ikke henger med på overgangen til grønn økonomi.

På Zerokonferansen onsdag sa Støre at vi må begynne å venne oss til å si at vårt pensjonsfond på 10.000 milliarder er et politisk redskap. Det har han rett i. Olje er politikk. Opprettelsen av fondet kom etter en politisk beslutning på 1990-tallet. Bruken av oljepengene innenlands er bestemt politisk gjennom handlingsregelen. Fondet følger etiske regler som er politisk vedtatt. Der er ikke lov å investere i våpen, tobakk og kullindustri.

Oljefondets investeringer og måten det skal drives på, kan ikke overlates til markedet alene. Våre politikere har ikke bare en rett, men også en plikt til å mene noe om det.

På denne bakgrunn er de hysteriske reaksjonene fra statsminister Erna Solberg og Siv Jensen vanskelig å forstå. Regjeringens nummer en og to hevder at Støres uttalelse «er farlig og uansvarlig». De påstår at grunnen til at oljefondet har gjort det bra, er at det ikke brukes politisk. Det er feil.

Det har gått bra fordi Aps statsministre fra Gro Harlem Brundtland til Jens Stoltenberg har styrt oljefondet på en politisk fornuftig måte. Støre står med sin uttalelse i en sikker sosialdemokratisk tradisjon.

Mer fra: Leder