Leder

Full fyr i Venstre

Regjeringsdeltakelsen er hoved­årsaken til Venstres valgnederlag.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Norges eldste parti Venstre har alltid vært plaget av indre motsetninger. Det gikk bare fire år fra partistiftelsen i 1884 før partiet ble splittet i «Rene Venstre» som ville holde den radikale og nasjonale fanen høyt, og «Moderate Venstre» som lente seg mot høyresiden og de religiøse verdier.

Splittelsen mellom de radikale og de moderate slapp aldri helt taket. På 1960-tallet opplevde partiet en moderne utgave av denne spenningen. Det ble snakket om et radikalt «Dagbladet»-Venstre og et moralistisk «Sørlandet-Venstre». Partiet klarte likevel på forunderlig vis å holde sammen. 1960-årene var en god tid for Venstre som for sentrumspartiene for øvrig, med valgresultater på om lag 10 prosent.

EU-saken tok knekken på Venstre. Etter partisplittelsen på Røros i 1972, har ikke partiet klart å reise seg. Venstre er blitt et miniparti som har gått inn og ut av Stortinget. Partiet gjorde et brukbart valg i 2005 og fikk 5,9 prosent. I årene etter har Venstre kjempet en hard kamp for å komme over sperregrensen på 4 prosent. Hadde kommunevalget vært stortingsvalg, ville Venstre med 3,8 prosent bare fått én representant på Stortinget.

Valgresultatet er et dårlig tegn på hvordan det kan gå med Venstre ved stortingsvalget. Sannsynligheten er stor for at partiet er ute av rikspolitikken om to år. Det ville være merkelig om ikke slike dystre framtidsutsikter hadde ført til debatt i partiet om både politikken og ledelsen. I et samstemt parti burde det være relativt enkelt å bli enig om politikken videre. I et parti som Venstre, med en historisk innebygd uenighet, er det mye vanskeligere. Uansett er det nødvendig å bestemme politisk retning før man eventuelt velger en ny ledelse.

Venstre får ikke automatisk større tilslutning ved å skifte ut partileder Trine Skei Grande med stortingsrepresentant Guri Melby eller statssekretær Sveinung Rotevatn. Så lenge Venstre er medlem av den blå Regjeringen Solberg, vil kursen være den samme. Regjeringsdeltakelsen er hovedårsaken til valgnederlaget. Trine Skei Grande forsvant bak ryggene til Erna Solberg og Siv Jensen da hun gikk inn i regjeringen. Siv Jensen kommer ikke til å gi Venstre mer alburom. Hun vil etter valgnederlaget kjempe for at Frp får et enda større rom.

Mer fra: Leder