Leder

Provokasjon på Tøyen

Ytringsfriheten er viktig. Denne saken handler imidlertid ikke kun om SIANs ytringsfrihet.

OMRÅDELØFT TØYEN: Ble startet i 2013 med en varighet på fem år. 250 millioner kroner ble satt av for å bedre levekårene. FOTO: ARNE OVE BERGO
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

«Dette må jo være en feil, sa Tøyenbeboer og lokalpatriot, Ole Pedersen», til Dagsavisen da det ble kjent at organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har fått lov til å holde en stand på Tøyen i september. At bydel Gamle Oslo har godkjent dette, har vekket sterke reaksjoner i nærmiljøet, og motdemonstrasjon er varslet.

Det er ikke vanskelig å forstå at tillatelsen vekker følelser. SIAN er en organisasjon som er blitt tiltalt for rasisme og hatefulle ytringer, og som Arendalsuka til slutt valgte å nekte standplass fordi det kunne virke ekskluderende for andre. SIAN har tidligere skrevet i en Facebook-status at Tøyen er en «no go-sone» for gode nordmenn. For Tøyenbeboere som er glad i nærmiljøet sitt, og setter pris på et mangfold av mennesker, er SIANs ytring en åpenbar provokasjon.

- Tøyen er en av de mest flerkulturelle bydelene i Oslo, og det er ikke vanskelig å skjønne at en stand her vil kunne skape konflikter og ubehageligheter, sa ordfører i Oslo, Marianne Borgen til Dagsavisen onsdag. Hun ønsker at bydelen skal trekke tilbake tillatelsen, og aller helst at SIAN skal revurdere sin planlagte opptreden på Tøyen Torg.

Bydelsdirektøren i Gamle Oslo, Tore Olsen Pran, har overfor Dagsavisen forklart at deres oppgave er å sjekke om torget er ledig, og at det er politiet som skal gjøre en sikkerhetsvurdering. Vi driver ikke med sensur, sier han.

Dette er vanskelig farvann. Vi har forståelse for at bydel Gamle Oslo må være prinsippielle. Men å la SIAN stå på Tøyen og kommunisere hatbudskap mot en stor andel av Tøyens beboere er ufornuftig, og det siste lokalsamfunnet Tøyen trenger. Derfor vil det være fornuftig om bydelen velger å lytte til ordførerens henstilling. Ytringsfriheten er viktig. Denne saken handler imidlertid ikke kun om SIANs ytringsfrihet, men også Tøyenbeboernes frihet. Det bør være mulig for bydelen å sette ned foten for å sikre denne.