Leder

Avsporing om Pride

Både Ropstad og Bollestad vet svært godt at det er ikke noe krav for å delta i paraden at en skal slutte rekkene bak alt Fri står for. Det er en avsporing.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Når årets Pride-parade samler titusener av mennesker i Oslo sentrum kommende lørdag vil det være uten et eneste innslag fra KrFs ledertrio. Partiets statsråder vil heller ikke delta, kunne VG fortelle i går. Det er ikke veldig overraskende. KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og de andre partitoppene vet at de ved å delta støter fra seg kristenkonservative velgere. Da Ropstad overtok etter Knut Arild Hareide markerte det dessuten et politisk skifte i KrF. Ingvild Endestad, som leder Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), har nok helt rett når hun til Nettavisen sier at Ropstads nei til å delta signaliserer «at vi har en KrF-leder med andre holdninger enn det de hadde tidligere».

Det er en ærlig sak å ikke delta, det er et valg Ropstad og de andre KrF-toppene må ta selv. Vi må likevel kunne forvente en viss edruelighet i argumentasjonen. På spørsmål fra VG om hvorfor de ikke vil delta viser både Ropstad og KrF-nestleder Olaug Bollestad til at de er uenige med Fri i enkelte saker, nærmere bestemt sexkjøpsloven, surrogati og innføring av et tredje kjønnsalternativ.

Å være uenig med Fri om dette er også en ærlig sak, men å bruke det som begrunnelse for ikke å delta under Pride er ikke spesielt ærlig. Både Ropstad og Bollestad vet svært godt at det er ikke noe krav for å delta i paraden at en skal slutte rekkene bak alt Fri står for. Det er en avsporing. Og smaker mest av et bidrag til å delegitimere denne viktige markeringen. Det vil heldigvis ikke lykkes.

Antallet som deltar i paraden har økt år for år. Arrangørene regner med at 45.000 vil delta i paraden i år, og at 250.000 vil stå og se på. Det vil være en enorm styrkemarkering. For retten til å elske akkurat den du vil. En solidaritetsmarkering. En klar beskjed om at vi som samfunn ikke aksepterer forskjellsbehandlingen, diskrimineringen, hatkriminaliteten. At kjønnsidentitet og seksualitet ikke skal ha betydning for hvilke rettigheter du har. Vi oppfordrer derfor alle våre lesere til å slutte opp om årets Pride.

Mer fra: Leder