La påsken bli god for deg, hunden din og andre dyr

Båndtvang betyr at alle hunder skal gå i bånd til enhver tid.

Det er trist lesing i avisene for tiden, med hjerteskjærende bilder av rådyr drept av hund. Bare i Oslo kommune har 12 rådyr blitt drept av hund den siste tiden, til tross for innføring av ekstraordinær båndtvang i kommunen allerede 19. januar.

Som hundeeier er man lovpålagt å ha kontroll på hunden sin til enhver tid, og med kontroll skal ikke slikt skje. Med de store snømengdene som er kommet, er det vanskelig for rådyrene å bevege seg, og å få mat. I tillegg er mange rådyr drektige på denne tiden. Snøforholdene gjør at rådyr og elg beveger seg nærmere oss. Nærmere veien vi kjører på, nærmere der vi bor og går tur, og nærmere skiløypene vi ferdes i bl.a. nå i påsken.

Derfor er det innført ekstraordinær båndtvang i svært mange kommuner. Det er viktig å merke seg at viltet er svake når de kommer nær oss. Selv om du har en hund du tenker at aldri ville bite et rådyr, eller en hund som er så liten at du ikke tror den kan gjøre skade, vil jaging kunne stresse rådyr så mye at de bukker under av det. Det som enkelte hundeeiere mener ser ut som en lek kan altså ha dødelig utfall for rådyret.

Derfor må vi holde hunden i bånd når vi ferdes der rådyrene er. I tillegg til ordinære kommunale båndtvangsregler, er det nå innført ekstraordinær båndtvang i store deler av landet. Det er viktig å huske på at båndtvang går utover lovens generelle bestemmelse om at du skal ha kontroll på hunden din. Båndtvang betyr at alle hunder skal gå i bånd til enhver tid. Dette gjelder også på egen skogstomt på hytta, på vante turstier, og på alt annet enn private inngjerdede områder der det ikke er vilt.

Har du sjekket båndtvangsreglene der du er på ferie? Vet du for eksempel at det er innført ekstraordinær båndtvang i alle deler av Trysil kommune under 800 m.o.h? Eller at Hemsedal kommune – i tillegg til den ekstraordinære båndtvangen under 1000 m.o.h nå i år alltid har båndtvang i alle maskinpreparerte skiløyper i jula, vinterferien og påsken? Dette er regler du skal kjenne som hundeeier.

Vi har forsøkt å gjøre det lettere ved å utvikle et eget Norgeskart med til enhver tid oppdaterte regler – du finner dette her: https://www.kjopehund.no/kart/

Vi i Norsk Kennel Klub arbeider hardt for at hunden skal få ha sin naturlige plass i det norske samfunnet. Vi jobber for at hunden skal få utøve naturlig adferd ved å løpe fritt. Vi jobber for at norske kommuner ikke skal innføre helårsbåndtvang, slik at man aldri kan slippe hunden sin løs. Men for at hunden skal få den plassen vi mener den fortjener i samfunnet, må vi hundeeiere ta vårt ansvar og sørge for at ikke løse hunder dreper andre dyr.

 Vi må alle gå foran som gode eksempler, ta hensyn, og respektere båndtvangsreglene der vi ferdes. Vi som opplever å ha kontroll på våre hunder, eller som har så små hunder at vi tenker de ikke kan skade, må også følge reglene – og gå foran som gode eksempler.  Vi må alle som en ta ansvar i den spesielle situasjonen vi har denne påsken.

Og så skal vi nyte fantastiske forhold i fjellet, eller i byen, eller ved sjøen sammen med våre firbente venner. Kose oss litt ekstra, være mye ute, nyte at våren kommer. Bare husk å holde påskesjokoladen for deg selv – og finn noe annet til hunden din, som ikke tåler sjokolade.