Debatt

La oss snakke om prevensjon

Vil KrF virkelig gjøre noe med aborttallene, bør de legge moralismen på hylla og se til Oslo.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KrFs gjennomslag i abortspørsmålet er bare ett element i vinterens store diskusjon rundt abort, fødsler, og hvem det er som egentlig skal bestemme over kvinnekroppen. Et problem som er presserende for mange kvinner i Norge, er det faktum at de ikke har reelle muligheter til å bestemme hvor mange barn de ønsker å få, og at det fødes barn som ikke er ønsket. Det burde bekymre regjeringa i langt større grad enn de fåtall kvinnene som velger, av ulike grunner, fosterreduksjon.

Regjeringsplattformen er full av uforpliktende formuleringer om abortforebygging. Det gjelder blant annet det vage punktet om å «Gradvis utvide ordningen for gratis langtidsvirkende prevensjon opptil kvinnen er 24 år.» Men dersom KrF og regjeringen genuint er opptatt av å redusere aborttallene i Norge og hindre uønskede svangerskap, så bør de sette alle krefter inn på å gjøre mer av det vi vet fungerer: skaffe tilgang til gratis langtidsvirkende prevensjon og flere jordmødre som kan veilede og gi kvinner kunnskap og makt over eget liv. Da holder det ikke å stoppe ved 24 års alder.

Det er heller ikke klokt å bygge ned barseltilbudet og overlate et altfor stort ansvar til kommuner som ikke er satt i stand til å ta vare på dem som sendes hjem stadig tidligere etter en fødsel. Det er en skrikende mangel på jordmødre i norske kommuner, og det må vi gjøre noe med.

Regjeringa skal være trygg på at vi jobber på alt vi kan. Antall jordmødre er mer enn doblet i Oslo under vårt byråd, og i år vil vi dele ut mer enn 3000 gratis spiraler og/eller p-staver. Vi vet at det i flere bydeler i Oslo er kvinner som har svært begrensede kunnskaper om egen kropp, seksualitet og reproduksjon, og at kunnskap om prevensjon er fraværende hos mange.

Uten en kraftig satsing på å ansette flere jordmødre som kan bygge tillitsrelasjoner og informere og veilede både kvinnen og familien rundt, så vil vi aldri nå regjeringens mål om å redusere aborttallene med en tredjedel. Men enda viktigere: Vi vil aldri nå målet om kvinners frigjøring.

For kvinnekampen er langt fra over. I Oslo kjemper vi hardt for at alle kvinner, uavhengig av bakgrunn eller livssituasjon, skal få de samme mulighetene til å ta informerte og selvstendige valg om sine egne kropper.

Og det er dette en feministisk likestillingspolitikk handler om: Det er kvinnen, og bare kvinnen, som skal bestemme hvor mange barn hun ønsker. Verken Ropstad, Amundsen eller Erna vet best. Da må den moralistiske pekefingeren senkes, og heller stikkes i jorda slik at vi treffer med politikken.

Mer fra: Debatt