Debatt

Kvinnene som må huskes

Hvite gamle gubber er de man ofte husker når man snakker om vitenskapens bragder. Denne dagen er derfor et utmerket utgangspunkt til å minnes den enorme variasjonen av mennesker som ofte glemmes.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi kjenner alle til Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Wernher von Braun. Uten den afro-amerikanske matematikeren Kathrine Johnson hadde derimot veien til verdensrommet vært meget lang. 
I en tid med segregering og diskriminering hadde hun ikke mange muligheter. Det stoppet derimot ikke henne fra å tre inn i matematikkens verden, og videre inn i NASA. 
Der brukte hun sin eksepsjonelle matematiske evne og kunnskap til å utføre ekstremt komplekse beregninger, som førte menneskeheten ut i verdensrommet. 

Robert Oppenheimer sitt arbeid endret verden på godt og vondt, men det var den jødiske fysikeren Lise Meitner sitt arbeid som dannet det teoretiske grunnlaget.  
Hun var den andre kvinnen som tok en doktorgrad i fysikk ved universitetet i Wien, og fikk en lysende karriere innen sitt felt.  
Med enorm teoretisk styrke var hun en naturlig samarbeidspartner for kjemiker Otto Hahn.
Det var derfor henne Hanh ba hjelp fra etter å ha gjennomført et eksperiment han ikke forsto resultatene fra. Basert på disse laget Meitner, sammen med sin nevø Otto Frisch, det teoretiske grunnlaget som skulle forandre verden for alltid. Nemlig teorien om kjernefysisk fisjon. 

Oxford, MIT, Harvard, ja til og med UIO, kan gi en takk den muslimske Fatima Al-Fihri for å ha vært med på å sette det hele i gang. 
Mye av historien rundt Al-Fihri er dessverre glemt, men noe er igjen. 
Al-Fihri ble oppdratt i en familie der utdanning ble sett på som viktig, også for kvinner. 
Etter at hennes far døde, gikk hele arven til Al-Fihri og hennes søster. Med et ønske om å gjøre noe for menneskene rundt, brukte de pengene til å grunnlegge det man kan si var verdens første moderne universitet. Dette var i år 859, og Universitetet Al Quaraouiyine drives, noe enda som gjør den til verdens eldste.

Gratulerer med dagen! La oss huske og hedre kvinnene som var med på å endre verden, og ikke glemme dem som gjør det i dag.

Mer fra: Debatt