Debatt

Kvinnedagens egentlige budskap og betydning

Hvert år før 8. mars hører jeg alltid noen kommentere at kvinnedagen er utdatert og ikke trenger å feires lenger. Jeg tror dette er fordi mange assosierer dagen med "kvinner som vil ha makt over menn", istedenfor hva dagens virkelige budskap er

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I dag feirer vi den internasjonale kvinnedagen. Dette er en svært viktig og betydningsfull dag, mener jeg. Dagen er først og fremst til for å hedre bevegelsen som kjemper for kvinners rettigheter, og en internasjonal markering av stemmerett for kvinner. Hvert år før 8. mars hører jeg alltid noen kommentere at kvinnedagen er utdatert og ikke trenger å feires lenger. Det er trist at mennesker assosierer den internasjonale kvinnedagen med feministisk ekstremisme, og dermed velger å ikke anerkjenne dagen for det den egentlig står for. Jeg mener at det er fordi mange assosierer dagen med «kvinner som vil ha makt over menn», istedenfor hva dagens virkelige budskap er.  Det er utrolig å tenke på at for en kort tid tilbake var det kun menn over 25 år som hadde stemmerett. Takket være feminisme og kvinnebevegelsen er det ikke slik lenger. Bare det i seg selv er en grunn til å markere kvinnedagen. I dag har derimot alle myndige personer stemmerett i Norge, selv om det enda er lang vei igjen å gå før det eksisterer likestilling i alle ledd i samfunnet.

Det er likevel mange som fremdeles ikke er klar over feminismens definisjon, og har fordommer på grunn av uvitenhet.

Hvordan man forstår og ser på feminisme kommer av en individuell vurdering. Likevel er det viktig å definere ordet «feminisme», som opprinnelig kommer av det latinske ordet feminia, som betyr kvinne.

Å være feminist kan defineres som «tro på den sosiale, politiske og økonomiske likestillingen for begge kjønn, med fokus på det kvinnelige kjønn».

Dette «fokuset på det kvinnelige kjønn» betyr etter min oppfatning at man ønsker spesielt likestilling i de tilfeller der det eksisterer kvinneundertrykkelse. Dette må derfor ikke forveksles med «å sette kvinnen høyere enn mannen».

Feministisk ekstremisme derimot er, etter min oppfatning, at samfunnet skal gi kvinnen forrangen i X og Y, kun fordi vedkommende er en kvinne. Dette kan være uavhengig av om hun fortjener det eller er kvalifisert for dette godet. Det bygger på et tankesett om at menn skal fratas goder og særskilte fordeler, og disse skal tildeles kvinner, ettersom det er mennene sin omgang med «straffelser» fra samfunnet. Dette er ikke feminisme, men en særdeles ekstrem versjon som er misoppfattet av en bitter minoritet. Dette tankesettet stemmer ikke overens med hva holdbar og positiv feminisme egentlig bygger på.

Historien spiller en viktig rolle her, og det må ikke glemmes at hverdagen ikke alltid har vært like lett for en kvinne i vårt samfunn. Amalie Skrams bok «Forrådt» kaster blant annet lys på menns frie tøyler og kvinnens plikt til å være lydig og ren. Romanen er fra 1890-tallet og mye har forandret seg i Norge siden da. Likevel er dette fortsatt en realitet i noen steder av verden, og det opprører meg. Å feire kvinnedagen er også svært viktig på grunn av at det eksisterer en indirekte aksept for et skille mellom kvinner og menns roller i sosiale sammenhenger. Særlig på grunn av kjønnsdiskriminering på den sosiale fronten, som for eksempel sosial kontroll, er en av mange grunner til at det er ekstra viktig å feire kvinnedagen.

I dagens digitaliserte samfunn er det lettere enn noensinne å kommunisere med resten av verden, noe som kan gjøres ved noen enkle tastetrykk på en elektronisk enhet. La oss bruke dette for å vise at vi ikke ser ned på kvinner (heller ikke på menn), og at vi feirer deres rett til å eksistere med like rettigheter som menn! Ved å øke fokuset rundt bevegelsen om likestilling, vil dette potensielt bidra til at kvinner som er undertrykket kan tre frem og ikke være redd for å rope ut om urettferdigheten de opplever. Etter flere hundre år med forskjeller på kvinner og menn, kan vi fastslå dette; stillheten hjelper ikke.

Mer fra: Debatt