Kommune

fra latin communis = felles

KOMMUNE (fra latin communis = felles)

Vi har vært medlem av Fattighuset i Oslo i snart elleve år nå. Så vi var blant de inviterte til KOMMUNENS JULEMIDDAG i Oslo rådhus tirsdag 18. desember 2018 kl. 17:00. Hilsen Marianne Borgen, ordfører. Daglig antrekk. Invitasjonen skal vises ved inngangen.

Vi satte oss ved en bordende rett ved plattingen der mikrofonene sto. Og sannelig kom ikke ordføreren forbi og håndhilste på oss også før hun ønsket forsamlinga velkommen. - Dette arrangementet har vært en årlig foreteelse siden 1990-tallet, sa Marianne (SV). - Det ble i sin tid initiert av Arne Skarpsno (1926 - 2008), kjent som "gatebarnas far".

Akkurat, tenkte vi, det var han som ga så mye til andre at han som gammal mann ikke hadde råd til husleia lenger, ble kasta ut av leiligheten og bodde i et fjøs, og hadde ikke pressa fått snusen i det hadde han vel dødd der også.

Kommune?

Da vi hadde tenkt dette kom det ei pen ung dame og satte seg ved den ene ledige plassen rett overfor oss. Hun presenterte seg. Det skulle hun ikke ha gjort. Det var Saida Begum. "Saida Roshni Begum (født 23. mai 1987 i Oslo) er en norsk politiker som representerer partiet Høyre. Hun er innstilt som Høyres ordførerkandidat foran kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019." (Wikipedia)

- Jaså, sa vi, - det er jo politikken deres som er årsaken til at dette lokalet er overfylt i aften. Syns du dét er noe å være stolt av? - Nå skal vi ikke snakke om poltikk, sa hun, - nå syns jeg vi skal ha det hyggelig! - Alt er politikk, sa jeg. - Og jeg syns det er underlig at et menneske med din bakgrunn støtter opp under ei regjering der det inngår et "parti" som mottok startkapitalen sin fra rasistene i apartheidstaten Sør-Afrika.

Det svarte hun ikke på. Hun gikk sin vei.

Og så spiste vi juletallerken og riskrem og det var en halv liter mineralvann til hver. Og Rådhuskoret sang, dirigert av Jon Fylling. Og Halvdan Sivertsen hadde med seg gitaren og dro tre låter før han avslutta med "Sommerfuggel i vinterland" til stor applaus. Og så gikk de som ville rundt juletreet som var 30 år og 8 meter.

Og klokka sju måtte alle ut. Mange for å tilbringe natta under åpen himmel. Asylanter uten oppholdstillatelse for eksempel. Om vi tok med noen av dem hjem for natta? Kanskje og kanskje ikke. Vi tar den der. Ikke godt å vite hvem som leser dette. God jul!