Kommentar

VM i hands

Skal fotball-VM avgjøres av en regel folk flest ikke skjønner noe av? At en ball treffer en hånd er blitt noe av det mest vriene å finne ut av i fotball. Og kvinnenes VM brukes like godt som et pilotprosjekt.

For den nye regelen er ikke innført i den maskuline fotballen ennå. Men den kommer. Treffer ballen hånda, er det hands, selv om hånda er i en helt naturlig stilling. Og et sted skal den jo være.

Japan ble slått ut av VM på grunn av denne nye tolkningen. Et skudd fra to meters hold gikk rett i hånda på en japansk spiller på vei utover, og dommeren pekte på straffemerket. Er hun i tvil, kan VAR-systemet bekrefte den nye tolkningen.

«Jeg vet ikke hvor jeg skal ha hendene», sa flere av de norske spillerne før de ble slått ut av VM.

Sannsynligvis må de skule til skøytesporten. Mange har allerede gjort det. Men å spille fotball med begge hendene på ryggen, ser ikke helt naturlig ut.

Og: Kommer ballen fra en annen kroppsdel, for eksempel din egen fot, før den treffer armen, er det ikke hands.

England, USA, Nederland og Sverige er de fire nasjonene som nå gjør opp om VM-tittelen. Foran semifinalene tirsdag og onsdag vil det bli nye runder om hva forsvarsspillerne må passe seg for. Flere av avgjørelsene som VAR har velsignet, virker urimelig på folk flest. Men regelen er blitt mer urimelig. Og regelen må følges.

Hvordan skal dette håndteres i norsk fotball, uten å kunne se på TV i etterkant? Det enkle svaret er at tilfeldighetene fortsatt vil råde. Lørdag ble Rosenborg snytt for et straffespark da en ren redning med hånda ikke ga noe som helst. Hvorfor? Fordi ingen av dommerne så det.

Det er menneskelig å lukke øynene. Men vi kan ikke lukke øynene for regelverket. Og det er strammet inn slik at det nå lønner seg å skyte mot nærmeste arm hvis man befinner seg innenfor straffefeltet.

Mer fra Dagsavisen