Kommentar

Vask opp i full åpenhet

Skal Stortinget ha en lukket eller åpen høring om Equinor?

Det er spørsmålet som våre fremste folkevalgte på nytt skal ta stilling til. Tirsdag skal det holdes høring på Stortinget for å finne ut hvordan Equinor kunne tape 200 milliarder kroner på virksomheten i USA. Det sentrale blir å avdekke om regjeringen har hatt god nok eierstyring av et selskap hvor staten eier 67 prosent.

I mai avslørte Dagens Næringsliv denne industriskandalen. Equinor, som tidligere hadde navnet Statoil, har over en periode på 12 år tapt 200 milliarder kroner på oljevirksomheten i USA. DN fant også betydelig mangel på internkontroll og en sløsekultur uten like. Olje- og energiminister Tina Bru (H) har holdt en redegjørelse i Stortinget om saken. Det er denne som nå er til behandling i Stortingets energi- og miljøkomité. Her står vi overfor en historisk test på hvor sterk den statlige innflytelsen er i selskaper hvor staten er deleier.

Les også: Lukket høring om Equinors skandaløse USA-eventyr

Det skal ha vært heftige diskusjoner innad i komiteen om hvordan denne saken skal takles. Det har gått på om det i det hele tatt skulle være en høring, om hvem som skulle inviteres til utspørring og om det skulle være en åpen eller lukket høring. Til slutt samlet komiteen seg om et kompromiss der det ble lagt opp til en bred lukket høring med Tina Bru, to tidligere oljestatsråder pluss flere Equinor-topper.

Komiteen har som nevnt bestemt at høringen skal skje bak lukkede dører, men denne beslutningen bygger på sviktende grunnlag. Arbeiderpartiet, SV og MDG vil derfor ha en åpen høring.Det blir en omkamp i komiteen om dette spørsmålet i dag. De borgerlige partiene i komiteen stritter fortsatt mot. Fra den kanten har en lukket høring blitt begrunnet med at det kan komme opp børssensitive temaer. Equinor gjør det imidlertid klart at selskapet ikke ha noe imot en åpen høring og poengterer at det ikke er aktuelt å gi fra seg innsideinformasjon.

Børssensitive opplysninger er dermed ikke lenger et argument for å ha en lukket høring. Nå er det eierdialogen mellom Oljedepartementet og Equinor som er problemet, skal vi tro komitémedlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. «Eierdialogen er i sin natur unntatt offentlighet. Det bør den også være i Stortinget fordi staten ikke er eneste eier», sier Jon Georg Dale (Frp) til DN.

Høyres Lene Westgaard-Halle poengterer sterkt behovet «for å ha en ryddig og åpen dialog med Equinor». Høringen skal altså være lukket for å kunne ha en åpen dialog! Snakk om selvmotsigelse. Opplysningene som kommer fram skal forbli i de lukkede rom. Det er en merkelig form for åpenhet som ikke kan aksepteres.

Mer fra Dagsavisen