Vann og vin

Den utenlandske diplomaten sprudlet da hun snakket om det rene norske vannet.

Det er mye vi tar for gitt i Norge som andre ser som en luksus eller nesten noe uoppnåelig. Listen er lang. Frie valg, fri presse og full ytringsfrihet, likestilling, lite korrupsjon, gratis skole og helsevesen, lite kriminalitet. Enkelte vil hevde at vi ikke har det så godt i verdens rikeste land, og for noen er det også sant, men for de aller fleste, for gjennomsnittet, er det sånn at nordmenn nyter godt av flere privilegier enn andre verdensborgere.

Under en middag havnet jeg ved siden av en ledende utenlandsk diplomat i Oslo. Hun hadde vært utstasjonert i flere land, noen av dem større enn Norge, med varmere klima og sånne hovedsteder som nordmenn drømmer om å reise på langhelg til, men det var i Oslo hun trivdes best, sa hun. Og det var i alle fall her hun drakk minst vin, lo hun og pekte på glasset.

Vanligvis er det naturlig å spørre utlendinger hva de tenker om Norge. Går de på ski? Spiser de brunost? Min borddame snudde på problemstillingen. Det var i stedet hun som spurte meg om hva jeg trodde hun satte mest pris på her i Norge. Jeg gjettet litt. Etter noen forsøk, avbrøt hun meg entusiastisk: «Vannet, det vidunderlig rene vannet som jeg elsker å drikke rett fra springen. Det får meg til å føle meg sunn og frisk».

«Ja, de har flotte viner i Italia og Frankrike, men dere har vannet. Jeg drikker ikke noe annet her. Trenger ikke et glass vin på kvelden. Tar meg heller et glass vann og puster inn den rene luften. For en lykke det er å ha et sånt vann rett fra springen», fortsatte diplomaten. Jeg måtte innrømme at jeg neppe hadde funnet fram til riktig svar på spørsmålet hennes uten hjelp. Vann fra springen er en sånn luksus som vi nordmenn ikke tenker på at vi har.

Denne uka kunne vi imidlertid lese i Dagsavisen at det rene vannet likevel er noe vi må ofre både tanker og penger på. På lederplass skrev vi at hver husstand må belage seg på økte vannavgifter. En rapport fra interesseorganisasjonen til vannbransjen, Norsk Vann, fastslår at det er behov for å investere svimlende 280 milliarder kroner fram til 2040 for å fornye og forbedre vann- og avløpsanleggene rundt om i landet. Over halvparten av dette investeringsbehovet er knyttet til vannforsyningen, der det mange steder er gamle rør og renseanlegg som ikke er gode nok, ifølge vår lederartikkel. Økte vannavgifter vil garantert gjøre mange forbrukere og huseiere opprørte. Det man har tatt for gitt, vil man sjelden betale mer for.

Men har man aldri hatt vårt rene vann før, sprudler man altså når man får oppleve det, og fortsatt vil det være sånn at vann er billigere enn vin. God fredag!