Ungdomsopprøret

Norge må unngå tap i Sverige søndag kveld. Hvis ikke er EM 2020 i fare.

Da Erling Braut Haaland debuterte for Norge torsdag kveld, ble han den første landslagsspilleren som er født på 2000-tallet. Og dermed første spiller som er født ETTER at Norge sist kvalifiserte seg for et sluttspill i fotball for menn.

For etter EM i Belgia og Nederland i 2000 har Norge altså gått glipp av mesterskapene i 2002 (VM), 2004 (EM), 2006 (VM), 2008 (EM), 2010 (VM), 2012 (EM), 2014 (VM), 2016 (EM) og 2018 (VM).

Bare for å minne om at norsk deltakelse i sluttspill er unntaket som bekrefter regelen.

For Sverige er det motsatt. For dem er normalen å delta.

Da er tonen satt foran søndagens heftige oppgjør i Solna utenfor Stockholm. Det har altså ikke vært spilt en tellende kamp mellom disse to lagene på svensk gress siden Sveriges 2–0-seier på Råsunda i juni 1976 da lagene kjempet om å komme til VM i Argentina i 1978. Dit kom Sverige (som vanlig). Ikke Norge.

Da het keeperen Tom R. Jacobsen, midtstopperne het Jan Birkelund og Svein Grøndalen, på midten styrte «Toro» og Svein Kvia, mens Tom Lund skulle score målene. Det skjedde ikke.

Nå heter den norske spydspissen Joshua King, er ikke fra Lillestrøm, men fra Romsås og han liker å slåss og provosere. For første gang skal Martin Ødegaard vise seg fram foran et stort svensk publikum, men de er antagelig mer opptatt av sitt eget nye vidunderbarn, Alexander Isak, som spiller sammen med Ødegaard i Real Sociedad.

Og det er det norske ungdomsopprøret som kan bringe Norge videre. Sander Berge (som Ødegaard 98-modell) vokser fram som den nye midtbanesjefen, mens Braut Haaland blir framtidas okse på topp, selv om han ikke scoret i debutkampen.

Norge må unngå tap. Hvis ikke er EM 2020 også i fare. Men det er ingen stor overraskelse.

PS. Kampstart Friends Arena søndag klokka 20.45. Og moroa kan du se på TV2.