Uegnet for sport

Jeg har vært i Qatar to ganger og hver gang konkludert med mine reisepartnere: Landet er uegnet for sport.

De har hatt Asia-lekene, de har avviklet VM i sykling, svømming, boksing, håndball, holder nå på med friidrett og topper det hele med fotball-VM om tre år. Finalen spilles fjerde søndag i advent, 18. desember, som også er landets nasjonaldag. Ja, Qatar har lykkes med sitt prosjekt. Å få verdens øyne rettet på seg via store globale idrettsbegivenheter.

Jeg har vært i Qatar to ganger og hver gang konkludert med mine reisepartnere: Landet er uegnet for sport. Likevel er de ett av få land i verden som har en egen fridag, «sportens dag», for å få folk i aktivitet. Og denne dagen samlet de seg i parker og de få grønne lungene for å gjøre noe aktivt i den ubegripelige heten.

For det er ikke naturlig å drive toppidrett her. I VMs første øvelse, maraton for kvinner, kom 40 av 68 startende i mål. Løpet startet ved midnatt for da var det kjøligst. 32 grader og 73 prosent luftfuktighet. Det samme gjelder når guttas maratonløp avvikles natt til søndag. Også kappgang ble lagt til natta på grunn av klimaet.

Inne på VM-arenaen er det laget aircondition-løsninger som gjør det svalere nede på løpebanen. Slik kan man gjøre når man har mer penger enn forstand.

Alle sportsfaglige instanser som har vurdert søknadene til Qatar har alltid konkludert med at landet er lite egnet for sport. Det kom særlig til syne om fotball-VM i 2022. Det er tildelingen av dette mesterskapet, som skjedde i 2010, som har fått mest fokus. Fordi det er verdens største idrettsarrangement, målt i oppmerksomhet. Store internasjonale ligaer, ikke minst Premier League, må flyttes for å rydde plass til fotball-VM i november og desember. Det økonomiske oppgjøret etter dette er ikke ferdig. Qatar betaler.

For det er penger og dokumentert korrupsjon som har gitt Qatar mesterskapene. De gir seg neppe før de får sommer-OL også.