Trumps Norge

Norge i verden, det tror jeg at jeg vet nok om allerede.

Fredag formiddag presenterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide en stortingsmelding om Norges rolle i verden. Hvis noen tror jeg har rukket å lese denne, den er nesten 100 sider lang, så overvurderer de denne spaltens ambisjoner nå som det snart er helg. Jeg ville bare begynne med et anstendig preg av aktualitet.

Norge i verden, det tror jeg at jeg vet nok om allerede. Det dreier seg hovedsakelig om Ole Gunnar Solskjær, i tillegg til en rekke kvinnelige fotballspillere akkurat nå. Noen der ute vet nok også at vi har Kygo, fin natur, dyr mat og drikke, og gjerne blir lokket med på store militæroperasjoner. Ignoransen er gjensidig. For de fleste nordmenn er utlandet et sted man flyr til for å få handle taxfree når vi kommer tilbake. Hvordan kan man ellers reise enn med fly, nå som alle veier innenlands er stengt med bomstasjoner?

Mange overdriver Norges betydning i utlandet. Det er ikke alle som er så opptatt av landet vårt som Donald Trump. I et TV-intervju torsdag fortalte Trump sine landsmenn at han er villig til å begå landsforræderi om han får den rette henvendelsen. – Det er ikke noe galt i å lytte. Hvis noen ringer fra et land – Norge – og sier at «vi har informasjon om motstanderen din», så vil jeg høre det, sa Trump. Han fortsetter ellers til det kjedsommelige å hevde at han ikke var med på sammensvergelser før det forrige valget. Det nye nå er at om tilbudet kommer opp, så vil han utnytte det – i alle fall hvis henvendelsen kommer fra Norge.

Norge kan ha vært nevnt som et eksempel her. Jeg tror nemlig det er å overvurdere hans norske beundrere, det måtte jo vært en av alle disse justisministerne som kommer og går, at de sitter med eksklusiv informasjon om Donald Trumps motstandere. Men han er altså villig til å forråde landet sitt hvis slik informasjon kommer fra Norge.

Trump elsker tydeligvis Norge. Det begynte med at han ville ha flere immigranter fra landet vårt, ikke fra det han kalte shithole-land lenger sør i verden. Trump påsto også nylig at Jens Stoltenberg har gitt ham æren for at NATO fortsatt holder sammen. Ingen har klart å finne et slikt sitat, Stoltenberg har visst ikke vært tilgjengelig for kommentar i sakens anledning, men NATO viser retorisk til en database som tar vare på alle talene til sin generalsekretær.

I den store verden er ikke Norge hovedpoenget i disse hendelsene. De regnes ikke på høyde med at Trump har kalt britenes Prince Charles, også kjent som Prinsen av Wales, for Prinsen av Whales i en twittermelding. Altså «hvalenes prins». Det høres ut som en Disney-film, men det er jo slike skrivefeil vi har lært at vi skal slutte å mobbe politiske motstandere for. Så da gjør vi ikke det her. Vi kommer jo fra et land som er internasjonalt kjent for å ha englenes prinsesse.