Kommentar

Tøffere tone på Tinget

En regjering på nedtur møter en opposisjon på opptur. Det kan bli et hardt sammenstøt.

To meningsmålinger i slutten av uka (Vårt Land og Dagbladet) viser at den rødgrønne siden ville ha vunnet en knusende seier over høyresiden hvis det hadde vært stortingsvalg i høst. På Vårt Lands måling oppnår både SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) rekordtall. I Dagbladet fosser Sp fram. Det er Aps rødgrønne kamerater som sikrer seieren. Ap gjør det dårlig på begge målingene. På Vårt Lands måling havner Ap på 20,8 prosent. I Dagbladet får partiet 22 prosent. Ap har en tung vei å gå før det er oppe å stå.

Jobben med å reise seg begynner nå. Torsdag og fredag er det trontaledebatt i Stortinget. Den kalles gjerne opposisjonens debatt. Regjeringen blir da konfrontert med opposisjonens alternative politikk og kritikk. Debatten blir Ap-leder Jonas Gahr Støres første mulighet til å vise seg fram som leder for opposisjonen. Han må angripe regjeringen på et bredt felt. Det burde ikke være vanskelig å treffe blink.

Etter kommunevalget ligger regjeringen nede, sønderrevet og skamslått av velgerne og sine egne. Det var så vidt regjeringen ikke gikk i oppløsning midtveis i valgkampen. Etter valget fortsatte slåsskampen mellom Frp og Venstre. Statsminister Erna Solberg sto forskrekket på sidelinjen som tilskuer til kampen. Sidelinjen er ikke plassen for en statsminister med ambisjon om å styre landet til beste for befolkningen. Jeg tar det for gitt at de mange tegnene på at regjeringen er i ferd med å gå i oppløsning blir tema under trontaledebatten.

Alle de fire regjeringspartiene gikk tilbake ved kommunevalget. Høyre er den store taperen på borgerlig side. Partiets mange ordførere har måttet levere fra seg ordførerkjeder i bøtter og spann. Ap har til tross for et meget svakt valgresultat, klart å forhandle seg til ordførerkjeder over det ganske land. I motsetning til Høyre står ikke Ap helt ribbet tilbake.

Aps landsstyre ga denne uka beskjed om at partiet måtte bli et tydeligere opposisjonsparti. Det må være slutt på den tida da Ap stadig inngikk forlik med regjeringen. Regjeringen har flertall i Stortinget. Ap skal ikke blande seg med regjeringens selskap. Partiet må finne plassen blant sine rødgrønne venner i SV, Sp, Rødt og MDG. Diskusjonen om hvem av disse det er som skal få en plass i Regjeringen Støre, kan de ta når valgresultatet foreligger. I trontaledebatten må de holde sammen og rette skytset mot regjeringen.

Støre må «rette opp att alle feil frå i går», for å si det med Alf Prøysen. Konklusjonen etter Aps sviende valgnederlag er at mengden av forlik med regjeringen kom tilbake som en bumerang under valgkampen. Den traff partiet så hardt i ryggen at ryggen brakk. Forlikene gjorde at velgerne gjorde Ap medskyldig for regjeringens sentraliseringspolitikk. Aps velgere rømte til Sp, SV, MDG og Rødt.

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken overtok Støres førsteplass på opposisjonsbenken i Stortinget da Aps leder abdiserte som opposisjonens førstemann og forlikte seg med Solberg-regjeringen. Selv enmannsgruppene til Rødt og MDG har ofte vært mer synlige på Stortinget enn Aps mange kvinner og menn. Partiet må i løpet av kort tid ha gjenerobret førsteplassen blant opposisjonspartiene. Hvis ikke det skjer, kan Ap i 2021 bli straffet av velgerne for tredje gang på rad.

Meldingen fra partiets landsstyre denne uka var «samling i bånn». Spørsmålet er om bånn er nådd. De to siste meningsmålingene kan tyde på at grunnfjellet ligger enda lenger ned. Et valgresultat så vidt over 20 prosent, slik målingene viser, vil være partiets dårligste stortingsvalg siden 1909.

Det er ikke umulig å komme tilbake med et mye bedre valgresultat enn dette. Kommunevalget påførte hovedmotstander Høyre et sviende nederlag i by og bygd. Det kan gjøre det lettere for Ap å reise seg.

Det er mange ordførere og sentrale lokalpolitikere som nå står klar til å hjelpe Støre med få Ap på fote. En regjeringskritisk og synlig partileder må gå foran og vise vei.

Mer fra Dagsavisen