Ta løkka tilbake

Løkkefotballen forsvant. Koronakrisen har pustet nytt liv i den. Måtte det vare.

 

Fotballforbundet er bekymret over at ivrige spillere vender tilbake til løkkene, der leken og den uorganiserte fotballen foregår. Det burde de ikke være. Jo da, når begrunnelsen er at fotballmosjonister over 20 år ikke for lov å trene med klubbene sine, er det forståelig. Men løkkefotballens renessanse burde NFF jobbet for hver dag. Bruk det positivt.

Spør en hvilken som helst toppspiller hva løkka har betydd for karrieren deres. Dessverre har mange av de gamle gresslettene forsvunnet og blitt delvis erstattet av ballbinger og andre påfunn på mer eller mindre helseskadelig kunstgress. Det vi trenger mer av er fotballens lekeområder. Det er der kreativiteten skapes.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Alle skal ikke bli verdens beste fotballspillere. Det overveldende flertallet skal ikke engang bli ganske gode fotballspillere. Men mange vil leke, også i voksen alder. Og det er hefra de kommer, de som har vett til å utvikle talentet sitt også.

Les kommentar: Med Grorud inn på scenen (+)

Erik Mykland og Martin Ødegaard har forklart dette gang på gang. Den organiserte treningen var nærmest et supplement til det de drev med på løkka. Det var der timene føk av gårde. Alltid med en ball i beina, alltid med en eller flere kamerater med høyst forskjellige egenskaper. De beste trenger ikke å trene med de beste hele tida.

 

Hvis koronakrisen vekker til live løkkefotballen igjen kan vi sette det på lista over koronaens positive effekter, ved siden av bedre luft i byene og mindre CO₂-utslipp.

Fotball på ekte gress er på vei ut. Slik skal det ikke være. Få fotballen tilbake til røttene. Bokstavelig talt.