Sverige er ikke alltid best

Svenskene tar det tungt at landet er blant taperne i koronakrigen.

Jan Guillou, berømt svensk forfatter og hardtslående journalist, lar tungsinnet gå ut over uskyldige nordmenn. I kronikker i Aftonbladet og VG forteller han at nordmenn fyller innboksen hans med sin skadefryd over det faktum at Norge hittil har lykkes mye bedre enn Sverige i kampen mot koronaepidemien.

Han advarer mot at andre omgang med pandemi kan bli verre for Norge enn for Sverige.

Det er meget spesielt at en så oppgående mann som Jan Guillou lar seg hisse opp over noen usaklige mailer fra folk med meninger som ikke er representative for den norske folkemeningen. Ingen kommentatorer, politikere eller helsepersonell har gitt uttrykk for at man fryder seg over de svenske dødstallene.

Les også: EUs korona-krisepakke kan koste hver svenske 15.000 kroner

Norske helsemyndigheter har ikke vært skråsikre på at den norske strategien er så veldig mye bedre enn den svenske.

Det vil først vise seg senere.

En tilsvarende ydmykhet har man ikke vist på svensk side. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har med suveren arroganse forsvart strategien til tross for at Sverige er ett av landene i verden som har flest koronarelaterte dødsfall per 100 000 innbyggere.

Belgia er på topp med 85. Sverige er på femteplass med 56. Norge er langt nede på lista med 5.

Gjennomsnittet i verden er 8.

Norge og Danmark valgte en nesten total nedstengning av samfunnet. Sverige valgte å holde det meste åpent. Hittil er 255 døde i Norge, 610 i Danmark og 5646 i Sverige. Man skal være ganske forstokket hvis man ikke forstår at dødstallene har sammenheng med valg av strategi.

Les også: Turistboom på svensk øy

Jan Guillou er trolig helt på ville veier når han forklarer forskjellene med ulik tradisjon for vinterferie: Nordmenn går på ski i Norge. Svensker, særlig stockholmere, foretrekker å reise til Alpene. Danskene står ikke på ski.

Den svenske regjeringen har satt ned en kommisjon som skal vurdere koronatiltakene. Det er lite sannsynlig at kommisjonen vil følge Guillous skispor.

Ingen nordmenn fryder seg over de høye svenske dødstallene. Det er heller ingen i Norge som synes det er særlig morsomt å se et Europakart der Sverige er rødmerket, altså et land det ikke er tillatt for nordmenn å reise til.

Tvert imot så er mange nordmenn svært lei seg for at de ikke kan tilbringe sommerferien på hytta i Sverige. Det er også mange som vil savne handleturen til nabolandet, og det å ikke kunne få besøk av svenske venner og slektninger.

Det er ikke alle som våger å gjøre som Jan Guillou, som i et intervju med VG innrømmet å ha vært på fjelltur i Norge.

På et viktig område tror jeg Guillou har rett i det han sier. Privatiseringen av Sveriges eldreomsorg har gjort omsorgen dårligere og trolig bidratt til at så mange eldre har dødd av viruset.

Les også: «Stengte grenser er et alvorlig sykdomstegn i vår globaliserte verden»

I likhet med sjefstrateg Anders Tegnell forsvarer statsminister Stefan Löfven landets strategi med å holde samfunnet mest mulig åpent. Målet har vært å beskytte liv og helse og dempe konsekvensene for lønnstakere og bedrifter.

Strategien har åpenbart bommet på målet. Det er altfor mange smittede og døde. Sentralbankene i Norge, Danmark og Sverige regner med at økonomiene i Norge og Danmark vil krympe mindre enn i Sverige.

Arbeidsledigheten er dessuten større i Sverige enn i Norge og Danmark. Strategien har så langt endt i en dobbelt fiasko.

New York Times skrev nylig at «Sverige er blitt verdens skrekkeksempel». Landets omdømme har fått seg en smekk.

Det gjør noe med svenskenes selvfølelse. Sverige er ikke best i verden.

Heller ikke i Norden. På det helsemessige området er storebror Sverige forbigått av lillebror Norge. Historisk kan det ikke bortforklares at Sverige alltid har oppført seg som storebror overfor Norge.

Les også: «EU står foran det kanskje mest avgjørende halvår i hele sin historie»

Slik var det i unionstiden, i mellomkrigstiden og i årene etter annen verdenskrig.

Mens Norge ble slitt ned av okkupasjonen, ble Sverige rik på å holde seg utenfor krigen.

Norge beholdt lillebrorstemplet helt til landet fant oljen i Nordsjøen på 1970-tallet.

Sverige ble invitert med på oljeeventyret. Statsminister Odvar Nordli forhandlet fram Volvo-avtalen som ville ha gjort Sverige til en oljenasjon og Volvo til en norsk-svensk bedrift. De konservative aksjonærene i Volvo trodde ikke på nordmennene. På generalforsamlingen stemte de avtalen ned.

Volvo-avtalen hadde gjort Sverige til en oljenasjon og Norge til en stor bilprodusent. Volvo ville ha unngått å havne på kinesiske hender.

Ettertiden har vist at det var feil å si nei til Volvo-avtalen.

I ettertid tror jeg det vil bli sagt at Sverige valgte feil koronastrategi.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.