Sverige er det kjedelige laget som fungerer

Har Sverige noen stjernespillere? – Nei, vi har et lag, svarer Albin Ekdal. Velkommen til den første tellende kampen mellom Sverige og Norge på svensk jord på 43 år. Og Lars Lagerbäck starter med Erling Braut Haaland på benken.

KOMMENTAR

STOCKHOLM (Dagsavisen): Lars Lagerbäck lærte seg noe motvillig den norske nasjonalsangen på grunn av alle de norske seirene i langrenn han har fulgt opp gennom årene. I fotballen har disse to nasjonene ufrivillig unngått hverandre i store oppgjør.

Når 40.000 svensker benker seg i deres storstue Friends Arena søndag kveld, er det for å se et norsk lag bli overkjørt. Arenaen har taket åpent slik at vi får litt frisk luft her. Den lille ordkrigen noen medier har prøvd å skape, er det ikke blitt særlig futt i. Til det er navnene på begge sider av kjølen for små. Nordmenn flest kan iikke navnet på noen stjerner på det svenske landslaget etter at Zlatan Ibrahimovic ga seg. Og det norske laget er i svenskenes øyne en parentes. De kjenner bare treneren.

Derfor er dette anledningen for Martin Ødegaard og Sander Berge å vise seg fram på den største svenske arenaen. Sist Norge spilte her, en privatkamp i 2013, scoret Zlatan tre mål i den svenske 4-2 seieren. Men det var en treningskamp. Milevis fra hva som ligger i potten i kveld.

Men mens Norge stort sett aldri kvalifiserer seg til mesterskap, gjør svenskene det nesten hver gang. Da landslagssjef Janne Andersson fikk spørsmål om hvorfor på lørdagens pressekonferanse, hadde han ingen svar bortsett fra kanskje det eneste rette: For Sverige kommer alltid laget foran enkeltspillere. I fjor kom de til kvartfinalen i VM i Russland, men det er jo bare svenskene som husker kampene deres.

Så hvem er de største stjernene? Sannheten er at de har ingen. Men Victor Lindelöf er midtstopper i Manchester United og Emil Forsberg er lagets hjerte. Han spilte ikke i 4-0 seieren over Færøyene torsdag fordi beina hans ville unngå kunstgress. Kometen heter Alexander Isac, et år yngre enn sin lagkamerat Martin Ødegaard i Real Sociedad. Marcus Berg er spissen som sjelden scorer. Og han blir sannsynligvis vraket i oppstillingen i kveld. Men Sverige vinner nesten alltid de kampene de MÅ vinne. Og kampen mot Norge kan være en slik.

To lag fra denne gruppen går direkte til EM. Spania er forventet vinner, mens Sverige, Romania og Norge kjemper om andreplassen. Med norsk tap kan vi i praksis glemme den, og konsentrere oss om playoff-sjansen vi får i mars neste år i egenskap av Nations League gruppevinner. 

For Sverige er like solide som de er kjedelige. Lars Lagerbäck kan gjerne synge med på begge nasjonalsangene hvis han ønsker. – Få er kjedeligere enn meg, sa han før avreise til Stockholm. I et anfall av svensk munterhet. 

Som ventet sender han innpå Tore Reginiussen på stopperplass i stedet for Even Hovland og Markus Henriksen erstatter Erling Braut Haaland. Det ser ut til at han går vekk fra sin tradisjonelle 4-4-2-oppstilling.

Sveriges lag (4-4-2): Robin Olsen - Mikael Lustig, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Pierre Bengtsson - Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg - Alexander Isak, Robin Quaison.

Norge (4-4-1-1): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Tore Reginiussen, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Markus Henriksen, Sander Berge, Stefan Johansen, Ole Selnæs - Martin Ødegaard - Joshua King.

Vi er uenige i ett valg: Her burde AIKs Tarik Elyounoussi startet for å få ebergi i det norske angrepet.

Norge har aldri vunnet en tellende kamp mot Sverige på bortebane. Avspark søndag klokka 20.45. 

PS. Romania slo Malta 1-0 søndag kveld og er dermed på 2. plass på tabellen med 10 poeng. Sverige har også 10 og Norge 8.