Som om de var på «Paradise»

Jenter over seksti kilo er feite horer, ifølge årets russ. Hvor har de det fra?

Nå er det fritt vilt, tenkte jeg, den våren i førsteklasse på videregående. Avgangselevene hadde tatt på de røde buksene sine. Det var ingen som lurte på hvem som satt på makta nå.

Min eldre og mye kulere venninne smilte lurt idet hun så de store, engstelige øynene mine saumfare tredjeklassegutta i skolegården.

Jeg hadde hørt om svartelistene, førstisser som ble kidnappet og sluppet av russebussen i Sverige, i bare trusa.

«Du vet at hvis en tredjeklassegutt vil ligge med deg, så må du bli med på det?» sa venninnen min. Jeg ble helt stum. All logikk rant ut av hodet mitt, sa hun det så var det vel sant. Hun lo høyt. «Jeg kødder med deg».

En russebuss i Bergen har lagt ut en sjarmerende video på Instagram. «Ingen feite horer» skal få bli med deres buss. Med det mener de jenter over seksti kilo, for «vi kan da for faen ikke se på hvaler når vi skal på byen». Fader. Blir ikke noe rulling i Bergen på meg.

Er dette en gjeng med psykopater, eller er vi så langt i en drittsekk-kultur at det er blitt en konkurranse om å være den drøyeste?

Det er lett å framstå moralistisk når man snakker om russen. De er jo ikke like hele gjengen, og kanskje prøver de bare å ha det litt gøy? Men samtidig som kritikken er til stede hvert år, er det også en snikende aksept til stede. For hadde russen selv tatt avstand, sterk nok avstand, hadde disse gutta da fått «kred» for å oppføre seg sånn?

For er ikke dette et maktspill?

Vi vokser opp med nakne og fulle ungdommer på TV, som slåss og ligger med hverandre over en lav sko. Og de hylles for det. Man kan vinne Gullrute for årets deltaker, når det mest minneverdige øyeblikket er at man skriker til noen «Du er stygg, du er feit, du er bleik». Mennesker som er kjente for å ha sex på TV blir artister, store bloggere, får eget TV-program. Fett, tenker ungdommen.

Full og dum og slem mot andre. Det kan vi klare!

Kontoen «Russekongen» er et nydelig eksempel på hvor langt russen er villig til å gå for litt oppmerksomhet. I 2018 var det en trend å sende inn videoer hvor man hyperventilerer, kveler hverandre eller presser hverandre hardt mot brystet til man svimer av. I 2016 skal en 12-åring ha dødd etter å ha prøvd utfordringen.

instagrammen til «russekongen» er det haugevis av videoer med unge mennesker som slenger seg inn i vegger, gir hverandre elektrisk støt, knuser ting og svir hverandre med sigaretter, med taggen «altfor RK». Like hyppige er filmene hvor jenter får påklistret bussklistremerke på pupp eller rumpe. «Russen liker å vise seg fram og bli sett, og de trenger en plattform hvor de kan gjøre det», sa mannen bak kontoen til NRK.

Greit, så får de drikke Zalo og kaste opp. Det får passere.

Men vold, sexisme, deling av videoer av andre overberusede ungdommer, når skal det blir ugreit blant ungdommen selv? Når skal man bli den største taperen i skolegården, når man sier at «horer over seksti kilo» ikke får være med på rulling?

Mitt forslag er: Årets russ får boikotte pubertale gutter med capsen bak frem som tror de får mer hår på brystet av å kalle jenter for «hore». Bare et forslag, fra en som tydeligvis er en feit en.

God russetid.