Snakk med beina

Aldri har et fotball-VM for kvinner vært større.

Sjelden har det norske laget satt større press på seg selv. «Vi skal vinne gull», heter det i forhåndsreklamen på NRK og TV 2. Er det realistisk?

Nei, Norge er ingen VM-favoritt, men laget har et potensial til å slå alle når man treffer med toppnivået. Den store utfordringen er ustabiliteten. Landslagssjef Martin Sjögren opplevde null poeng og null mål i det famøse EM-sluttspillet for to år siden som også ble Ada Hegerbergs avskjed fra landslaget.

Den historien har forfulgt dette laget siden, og nå er tiden inne for å vise egne krefter. Laget kvalifiserte seg til VM uten Ada Hegerberg. Fokus må være på det.

Norge har spilt alle VM-sluttspill siden starten i 1991, men det er ingen selvfølge lenger. Det ble sølv og gull i de to første mesterskapene, siden har ikke laget vært i noen VM-finale. Tapt bronsefinale i 2007 er det nærmeste man har vært siden.

Det betyr at dagens spillere ikke har noen VM-suksess i bagasjen. For fire år siden endte det i åttedelsfinale og det smertefulle EM satt lenge i.

Men siden den gang har Norge fått enda flere proffspillere ute og Martin Sjögren har lært av feilene. Forberedelsene inn mot VM er økt med nesten ti samlingsdøgn. I går ble den siste økta gjennomført i Bethany og Norges offensive kvaliteter ble finpusset.

I EM skulle Hegerberg og Graham Hansen være Norges superduo. Slik ble det ikke. Nå er Graham Hansen bltt brukt mye som midtspiss ved siden av veteranen Isabell Herlovsen. Lisa-Marie Utland har vært der og «alle» venter på at Guro Reiten skal få sitt store gjennombrudd på landslaget. Har overgangen til Chelsea løftet henne?

Det blir en stor kontrast fra hverdagen hjemme fra folketomme tribuner til trøkket som blir på arenaene i Frankrike. Her er det bare å (an)gripe dagen.