Skrekknatta

Tap og vinn med samme sinn. Sorgen og gleden, de vandrer til hope. Bittersweet symphony.

Det er gjort mange forsøk på å beskrive den utrolig sammensatte følelsen som herjet med deltakerne på Aps valgvake i Folkets Hus mandag kveld. Men det er vanskelig å sette ord på de ekstreme kontrastene. Arbeiderpartiet går sterkt tilbake så å si overalt. I nord er sosialdemokratene knust til pinneved. I alle de store byene er tilbakegangen nær ved eller over tosifret.

Det taler sitt tydelige språk når Aps valgvake reiser seg i jubel og applaus i det resultatet kommer inn – 24,4 prosent. Det hoies, klappes og ropes «Fire nye år! Fire nye år!» fra bordene der valgvakedeltakerne fra Oslo Ap har satt seg ned.

Samtidig tikker meldingene inn: Mister hver tredje velger i Oslo. Under 20 i Oslo. Tidenes dårligste fylkestingsvalg. Et historisk dårlig valg. Krisevalg. Ap er den store taperen.

Med under 19,8 prosent av forhåndsstemmene i Oslo, og 16,9 prosent til MDG,  må Raymond Johansen forberede seg på bratte motbakker framover. Likevel så det ut til at Arbeiderpartiet beholder makten i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø da første prognosene kom mandag klokka 21. Kanskje går Stavanger fra blått til rødt, også.

Det hjelper. Litt. Selv om årsaken til at Ap beholder makten, er at andre partier går fram. Det er klart for beinharde forhandlinger med et selvsikkert MDG og et SV i vekst. Det er også klart for en ettervalgsdebatt i Arbeiderpartiet som kommer til å bli alt annet enn lavmælt og hyggelig. For en ting er sikkert. Dette holder ikke om to år. Et så dårlig resultat er ikke til å leve med for et parti som har som ambisjon å styre Norge etter 2021.

Med et resultat på 24,4 prosent, slik den første prognosen viste i går, gjør Ap sitt dårligste lokalvalg siden allmenn stemmerett ble innført i Norge. Det er til og med ett fattig tiendedels prosentpoeng dårligere enn det grusomme stortingsvalget i 2001 da Ap fikk 24,3 prosent

I Ap-kretser har det gjennom valgkampen vært til dels stor frustrasjon over at MDG henter ut hele velgergevinsten for en politikk også Ap har stilt seg bak og tatt ansvaret for. Men der MDG bare får solsiden av klima- og miljøsatsingen, har Ap løpt en risiko. Det har kostet å være grønn fordi mange Ap-velgere prioriterer annerledes.

Dette blir en av de store diskusjonene i Ap framover: Skal partiet bli grønnere, og prøve å spise av MDGs vekst? Eller viser resultatet i Oslo at kostnaden med å ha en tydelig miljøpolitikk er for høy?

Følg med. Siste ord er absolutt ikke sagt.