Skjenk i ball

Dette landet har et svært forvirra forhold til alkohol: Ja til øl blant barn, men nei til flasker på bar.

Gi ungene øl før sporten tar dem, er jo et kjent og kjært prinsipp. Det har også Norges Fotballforbund nå endelig tatt til seg som mantra og vil nå tillate at norske klubber skjenker alkohol inne på stadion før kamper.

Men altså ikke på tribunen.

Forbundet gjemmer seg bak at det selvsagt er kommunen som utsteder skjenkebevillinga. Så teknisk sett er det ikke fotballen som åpner opp, men kommunen.

Jeg er ikke moralsk forarget over dette, fordi jeg setter pris på en øl. Også før kamp. Og alkohol smører jo nærmest alle andre sosiale arenaer vi deltar på. Men jeg mener likevel at Fotballforbundet godt kunne evnet å holde på prinsippet om at alkohol og idrett ikke hører sammen.

Men moderniteten presser jo på.

Fotballen sto jo allerede i en etisk limbo. For hadde du penger eller kontakter til å være blant VIP-folket, kunne du jo tylle i deg som du ville. Mens folket der nede måtte ta til takke med Farris i pappbeger. Heldigvis beholdes en viss moralsk limbo ved at man kan drikke på stadion, men ikke ute på tribunen.

Jeg tror det er flere grunner til at det ikke blir et stort problem med at barn eksponeres for fyll i norsk fotball.

Det viktigste er at vi ikke har lørdagskamp-kultur, men en søndagskultur. Og søndag drikker vi lite i dette landet. Det ligger i vår protestantiske arv – for mandag er det jobb.

I England drikkes det helt åpenbart med begge hendene i forbindelse med fotballkamper lørdag ettermiddag, det er både kultur og ukultur, men heller ikke der drikkes det på tribunen. Og her tror jeg både klubber og folk flest her hjemme er fornuftige.

Også i dette spørsmålet.

Pengene er sikkert kjærkomne for klubbene. Men hvor fornøyd det lokale næringslivet som nå får konkurranse om øltørste supportere er, det er et helt annet spørsmål. Det samme næringslivet som klubbene selvsagt er helt avhengige av som sponsorer og støttespillere. Denne symbiosen vil nok bremse i hvilken grad klubbene vil utnytte muligheten de nå er skjenket fra forbundet.

Men samtidig som Fotballforbundet gir grønt lys, til høyst moderat motstand i offentligheten – det har ikke kommet noe moralsk primalskrik fra folkedypet, snarere tvert imot – har Næringsetaten i Oslo gått til krig mot vin. På vinbar.

Det er et godt bilde på dette landets nesten absurde forhold til alkohol.

Det er en eviglang dragkamp mellom liberale og konservative krefter som har sørget for at vi har vinmonopol og tidsbegrenset ølsalg i butikk, men svært rause skjenketider på byen.

Vi drikker oss enormt fulle på lørdag, men kunne inntil ganske nylig ikke gå på restaurant og ta oss en konjakk på en søndag.

Vi kan kjøpe to enkle drinker, men ikke en dobbel. Og så videre.

Derfor er det kanskje bare som det må være at når fotballen åpner opp, må skjenkemyndighetene stramme til? Nylig gikk Næringsetaten i Oslo i gang med å kontrollere reklameforbudet i byens barer og restauranter. Landets beste og mest kjente kokk, Bent Stiansen på Statholdergaarden, måtte ta ned noen flasker vin som lå i et stativ på veggen.

Til pynt. En utstilling med kunstnervin ble beordret tatt ned. De kunne oppfattes som reklame.

«Lenge leve fornuftens edrueligheten!» skrev Stiansen syrlig på Facebook.

Andre steder har meldt om at de måtte fjerne tomme flasker som sto som dekorasjon. Altså flasker som ga vinbaren inntrykk av å være en vinbar. Små hint rettet mot voksne som vi altså må regne med at vet at de befinner seg på en bar. Jeg vil tro det er sannsynlig at de faktisk er der for å drikke vin. En bartender støtter meg i denne tesen.

«Vi er en vinbar som selger vin, men får ikke lov til å ha bilder av vinflasker – fulle eller tomme. Ei heller vinglass, det være seg glass som er tomme eller fulle av enten vin eller kombucha, juice og så videre. Det spiller ingen rolle. Dette kan gi «assosiasjoner til alkoholsalg» og er derfor ulovlig», forteller bartender Lise Aanes ved Esaias vinbar i Oslo til bloggen «Helleskitchen».

Vinbar? Hvor lenge får de kalle seg det, tro? Men øl og fotball, det skal nok gå fint.