Skilsmissevinneren

Siv Jensen kom best ut. Erna Solberg sitter igjen med ansvaret for hjem og to små.

Siv Jensen trives tydeligvis som nyskilt fra Erna Solberg. Hun er fri og frank og kan gjøre hva hun vil. Siv Jensen står fritt til å kjefte på sin tidligere ektefelle. Slik hun gjorde i Stortingets spørretime.

Siv Jensen nøler heller ikke med å angripe sin etterfølger på finansministertaburetten.

I et innlegg hun skrev sammen med Sylvi Listhaug i Aftenposten nylig påsto hun at Jan Tore Sanner mener at pensjonistene er det store problemet for statskassen, mens han gjør sitt beste for å late som de svært høye kostnadene til asyl og innvandring ikke eksisterer.

Sanner svarte at han bare har sagt det samme som Siv Jensen sa som finansminister.

Siv Jensen vil at regjeringen skal leve til stortingsvalget neste år. En svak regjering vil lekke velgere til Frp. Derfor slår hun ring om Erna Solberg i Nav-skandalen. Men hun garanterer ikke Erna Solberg varig vern.

Solberg lever farlig hvis hun etter en borgerlig valgseier går videre med KrF og Venstre. Siv Jensen vil tvinge Erna Solberg til å velge mellom Frp og KrF og Venstre.

Hun vil ikke støtte en regjering som hun ikke er med i.

Erna Solberg sitter etter skilsmissen tilbake som en forsmådd ektefelle med fanget fullt av problemer. Nav-skandalen er vanskelig for henne. Med Anniken Hauglie ute av bildet treffer opposisjonens daddelvedtak Solberg med full tyngde. Fiskeriministerens dobbeltlønn og etterlønn er plagsom.

Erna Solberg fikk fiskeriminister Geir Inge Sivertsen ut av Frimurerlosjen, men foreløpig ikke ut av regjeringen.

Siv Jensen tok med seg en masse velgere fra Erna Solberg da hun gikk. Før skilsmissen i januar hadde Høyre en oppslutning på 21,3 prosent. På Poll of polls gjennomsnittsberegning av målingene i februar, får Høyre 19,3 prosent.

«Lufta siver ut av Høyre», slo Vårt Land fast da avisen torsdag presenterte sin meningsmåling der Høyre faller over to prosentpoeng til 18,9 prosent.

Det er Høyres laveste oppslutning på Vårt Lands måling på over et tiår.

Før skilsmissen hadde Frp ifølge Poll of polls et snitt på 10,6 prosent. På litt over en måned har oppslutningen om partiet økt til 15,1 prosent.

Det måtte en skilsmisse til for å bringe Frp tilbake på resultatet fra stortingsvalget. Lysten til å spleise seg på nytt med Høyre, KrF og Venstre er borte. Siv Jensen klarte å finne ut av det med Erna Solberg. Det skar seg da Erna Solberg tok Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad inn i familien.

KrF og Venstre har ikke vokst seg store som regjeringspartier, slik de håpet på. Litt større er de likevel blitt etter at Siv Jensen pakket kofferten og gikk.

KrF har økt fra 3,2 prosent til 3,9 prosent. Venstre har vokst fra 2,7 prosent til 3,8 prosent. Med storesøster Siv ute av huset er det blitt mer tumleplass for de to små.

Arbeiderpartiet har ikke vunnet velgere på regjeringens sammenbrudd.

Partiet hadde før den borgerlige skilsmissen en oppslutning på 25,2 prosent. På Poll of polls snittberegning for februar har Ap 24,1 prosent. Partiets egne er skuffet over utviklingen. Deres forklaring på at partiet sliter i motvind når det burde ha vinden i ryggen, er at Ap er for lite synlig.

Det er for mange negative nyheter om Ap. Denne uka var Trond Giske enda en gang i nyhetsbildet. Det falt sammen med nyheten om at to profilerte og dyktige Ap-kvinner ikke vil mer på Stortinget.

Hvis ikke Ap kommer på offensiven, vil det spøke for en rødgrønn valgseier.

Fortsatt er seieren innen rekkevidde. I februar har regjeringsalternativet Ap, SV og Sp et knapt flertall på 85 stortingsmandater. Flertallet kan lett ryke.

Det er nemlig flere svakheter enn Ap på det rødgrønne laget. Sp er litt ned i februar til 15,2 prosent. Trygve Slagsvold Vedum merker konkurransen fra Siv Jensen om de populistiske velgerne. SV er også litt ned og får 6,9 prosent. MDG holder koken med 5,5 prosent og Rødt holder seg over sperregrensen med 4,4 prosent. Den rødgrønne opposisjonen har 56 prosent av velgerne i ryggen, og et solid flertall på 103 mandater. Forspranget bør kunne holde til seier.