Salmer på en valgdag

Hvor ble det av sangene i arbeiderbevegelsen?

Puh, endelig er valgkampen over. Det er ikke bare politikerne som er slitne. Også i år gir velgere uttrykk for at det er et pes å oppfylle demokratiets forpliktelser.

Hva blir vi slitne av i valgkampens hete? Muligens de store og påståelige ordene som samler seg opp i uhorvelige mengder over kort tid. Kanskje er det påstandene om at «vi» har rett og andre tar så gruelig feil som er så vanskelig for oss å svelge. Vi vet jo at virkeligheten sjelden er preget av en så svart/hvitt-tenkning som politikere i valgkampmodus vil ha det til.

Jeg kjenner igjen slitasjen over påståelig språk og høyrøstet retorikk fra kirkelige miljøer. Ordene kan bli så kraftige at noen velger å trekke seg tilbake. De trenger pusterom og avstand.

Heldigvis finnes det rom der man kan hente ro. Det er bare noen få forunt å ha evnen til å bruke ordene så stillferdig og med en slik eleganse at det blir en hvile å være i de ordene som skapes. Salmedikteren Svein Ellingsen er en av dem. Sørlendingen fylte nylig 90 år. Han trenger ikke anstrenge seg for å skape en salmestavelse til. Ettermælet er allerede sikret. Han er den som har flest salmer i Norsk Salmebok fra 2013. Heldig er den som kan få salmedikterens ettermæle.

Svein Ellingsen er ikke bare salmedikter. Han har livnært seg som billedkunstner gjennom et langt liv, men det er som salmist han er blitt allemannseie. Selv de som ikke tråkker ned kirkedørstokkene til stadighet, har gjenkjennelse til tekstene han har skapt. Hvert år det en million mennesker som er gjester og deltakere i en dåp. En av de strofene som oftest synges ved døpefonten er denne: «Fylt av glede over livets under, med et nyfødt barn i våre hender, kommer vi til deg som gav oss livet.»

Livet har alt annet vært lett for Svein Ellingsen. En av hans mest kjente salmer ble skapt etter at han mistet et barn i en trafikkulykke. Tekstene hans blir enda mer slitesterke når vi kjenner denne bakgrunnen.

Fem uker etter at brorparten av norske politikere har tråkket hverandre ned på Arendalsuka, blir det et arrangement i byen til ære for Svein Ellingsen. Festmarkeringen i Trefoldighetskirken søndag 29. september skal ledes av en annen betydelig nålevende salmedikter, Eyvind Skeie.

Våre politikere kan godt finne veien tilbake til Arendal denne søndagskvelden. De kan ha noe å lære av Svein Ellingens stillferdige språk. Det kan så avgjort være politisk, men på en dempet måte. Her er et par vers fra salmen «Vi rekker våre hender frem som tomme skåler.»

Vi løfter våre hender opp
i bønn for verden.
La dem som lider, finne vern
mot kalde hjerters is og sne

La våre henders nakne tre
få blomst og blader.
La våre liv få bære frukt
til legedom for andres sår!

Kraften i salmer og sanger kan ikke overvurderes. Arbeiderbevegelsens samhold var ikke bare tuftet på ordene, men også på sangene. Noen av dem av var så fulle av agitasjon at de ble lagt bort. Men hva kom i stedet?