Røkla United

Er norsk fotball en eneste stor grå masse fra toppen av Eliteserien til og med 2. divisjon? Cupen denne uka kan tyde på det.

I går var det selvransakelse i store klubber som Vålerenga, Molde, Strømsgodset og Sarpsborg 08.

Molde leder Eliteserien og taper 0–4 for Aalesund. Strømsgodset sliter i Eliteserien og taper for et 2. divisjonslag (Fram Larvik) som i fjor hadde trøbbel med å stille lag. Vålerenga slipper inn fem mål mot Bærum, som ligger midt på tabellen i 2. divisjon. Attpåtil etter å ha ledet kampen 2–0. Og fjorårets lille Europa-eventyr, Sarpsborg 08, taper for laget som ikke har vunnet en eneste kamp i 1. divisjon i år (Tromsdalen).

Les også: Deila: – Mitt verste tap, kanskje noensinne (Dagsavisen+)

I og rundt klubbene er det oppgitthet og frustrasjon. Vålerenga sto på terskelen til en ny hverdag da de hadde heng på medaljekampen og spilte med en trygghet det hadde tatt to sesonger å bygge opp. Så kom 0–3 for Lillestrøm, 0–3 for Rosenborg og uvirkelige 3–5 for Bærum. Elleve baklengs på tre kamper og optimismen som blomstret for få uker siden, er endret til sinne og frustrasjon.

Det er fattig trøst at andre topplag også sliter. Undervurdering? Mangel på fokus? Mangel på respekt?

Sannheten er at norsk fotball egentlig er Røkla United. En uinvidd kunne ikke se kvalitetsforskjell på Bærum og VIF. Fordi innsats og tæl trumfer teknisk dyktighet. Fotball er presens. Her og nå. Historie, erfaring og tradisjon tillegges vekt hos såkalte eksperter som analyserer, men virkeligheten handler om tilfeldigheter og små marginer.

Det eneste klubbene kan glede seg over er at det kommer en ny kamp rett rundt neste sving. Det er ikke tid til å deppe. Man får ikke byttet ut spillerne, men man kan jobbe med holdningene og inngangen til kampene. Søndag møtes fire av taperne, Vålerenga og Sarpsborg 08. Og Molde mot Godset. Hvem er best restituert mentalt?