Regjeringssiden har brutt sammen

Solberg har kjempetrøbbel.

Årets siste meningsmåling fra Opinion her i avisen viser et knallbra resultat for opposisjonspartiene med 115 stortingsmandater, og et forferdelig resultat for regjeringspartiene som får 54 mandater. Ap, SV og Sp får til sammen 95 mandater. Jonas Gahr Støre hadde med dette valgresultatet dannet regjering sammen med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken. I Stortinget kunne regjeringen også regne med støtte fra MDG og Rødt som hadde rykket inn på Stortinget med 10 mandater hver.

Statsminister Erna Solberg har hatt en dårlig høst. Problemene har tårnet seg opp. Nav-skandalen henger som en tordensky over regjeringen. På nyåret kommer det et nytt mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Babcock-skandalen har truffet regjeringen som en vinterstorm fra nord. Helseminister Bent Høie kan vente seg et mistillitsforslag. Høyre har punktert. Selv Aftenposten etterlyser påfyll av nye folk og politiske ideer.

Det var godt gjort, og mot alle odds, at Erna Solberg ble gjenvalgt som statsminister i 2017. Høyre gikk om lag to prosentpoeng tilbake til 25 prosent, men det holdt til seier og det er det som gjelder.

Les også: Ny måling: Venstre ser ett-tallet og faller ut av Stortinget

Høyre punkterte ved høstens kommunevalg. Målet var å vinne de store byene og halve Kommune-Norge. Partiet sitter ribbet tilbake. Høyre er uten innflytelse de fleste steder i landet. Det lover særdeles dårlig for valget om to år. Høyre er avhengig at et solid lokalt grunnplan for å vinne.

Partiets statsråder ser slitne ut. Flere burde ha vært skiftet ut. Helseminister Bent Høie er på vei ut av partiledelsen og på vei over til ny jobb som fylkesmann. Den tidligere så talentfulle næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er på vei inn i ny pappaperm og ifølge seg selv uaktuell som ny nestleder i Høyre. Den fortsatt talentfulle digitaliseringsminister Nikolai Astrup har forsvunnet i skyen. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er skadeskutt av Nav-skandalen. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er blitt en slags utenriksråd i særklasse.

Høyre er ikke alene om å ha svake statsråder. KrFs folk i regjeringen har ikke kommet til hektene etter partioppgjøret om veivalget. KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad snubler av gårde. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein er det ingen som har hørt om. Landbruksminister og nestleder Olaug Bollestad sliter.

Det gjør ikke saken bedre for statsministeren at heller ikke Venstres statsråder hever kvaliteten på regjeringen. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande har trøbbel i eget parti. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø kommer ikke på. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er mye på, men han har lite å fare med.

Frps folk i regjeringen ruver heller ikke. Jøran Kallmyr er en bedre justisminister enn sine sju forgjengere fra Frp. Det skulle ikke så mye til. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg er like anonym som før. Samfunnsog sikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde har ikke klart å vise at hun har en meningsfull jobb. Siv Jensen har gått i samme fella som utenriksministeren. Hun er blitt en slags finansråd i særklasse.

En svak regjering reflekteres i dårlige meningsmålinger for regjeringspartiene. På dagens måling fra Opinion klatrer Høyre så vidt over 20 prosent, mens Frp klamrer seg til 10-tallet. For KrF og Venstre virker det som om alt håp er ute. Venstre faller til et bunnivå og er for første gang under 2 prosent på Opinions måling. KrF ligger svært dårlig an med 2,6 prosent. Målingen viser at velgerne har gått lei av regjeringen.

Ap går litt fram til 22,9 prosent. Det er likevel for dårlig når landet har en upopulær regjering som drukner i skandalesaker. Hvis ikke partiet får opp farten, kan det miste sin historiske plass som landets største parti. Det politiske landskapet med to store styringspartier – Ap og Høyre – er i ferd med å bli omdannet med tre middelstore styringspartier, Ap, Høyre og Sp, alle med en oppslutning på litt over 20 prosent. Ingen hadde trodd at noe slikt kunne skje for bare få år siden. Spesielt ikke at Sp skulle få en plass på pallen. Trygve Slagsvold Vedum kan takke statsminister Erna Solberg og hennes regjering for plasseringen. Regjeringen har gjennom seks år provosert distriktene med tvangssammenslutning av kommuner, nedleggelse av offentlige arbeidsplasser, forsvarsanlegg, sykehus og lensmannskontorer. Politikken har måkt velgere over til Sp.

Det er veldig spesielt at Ap er det eneste av opposisjonspartiene som går tilbake sammenlignet med siste stortingsvalg. Partiet taper velgere til Sp på debatten om distriktspolitikken. Det taper til MDG på grunn av klimapolitikken. Velgere går fra Ap til SV og Rødt fordi venstresidens velgere vil ha en mer radikal politikk. Ap falt i forrige stortingsperiode sammen på opposisjonsbenken. Det straffer seg. Ap må opp og stå og vise seg tydeligere fram. Hvis ikke vil partiet gå på sitt tredje nederlag på rad ved stortingsvalget om to år.