Kommentar

Regjering på tomgang

Surt mellom Høyre og Frp.

Det er normalt at en ny regjering utnytter oppmerksomheten de første ukene til å demonstrere handlekraft. Få ting til å skje, ta initiativ og legge fram nye forslag. Det har ikke skjedd med Erna Solbergs siste regjeringsvariant.

Nå er ingenting normalt med denne regjeringen.

Den ble født i smerte og døde fordi Frp hadde fått nok. Misnøyen i partiet steg i takt med fallende meningsmålinger. Hjemsendelsen av IS-kvinnen og hennes to barn var dråpen som fikk begeret til å flyte over for Siv Jensens folk. En dråpe får ikke et beger til å flyte over, hvis begeret ikke er fullt allerede.

I den knappe måneden som har gått siden flertallsregjeringen Solberg ble til mindretallsregjeringen Solberg, har det ikke kommet stort fra regjeringskvartalet.

Til statsministeres forsvar kan det sies at hun heller ikke har lovet noe. Hennes regjeringserklæring var en fornærmelse mot Stortinget. Innholdsmessig var den på linje med et ønske om «god jul og godt nytt år». Hun brukte tre og et halvt minutt på framføringen. Det er en uslåelig norgesrekord.

La meg ikke overdrive. Tross alt har det blitt gjort noe.

Forslaget om å ta skatteinntekter fra kraftkommunene er lagt i skuffen. Kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V) har varslet en reform for videregående opplæring. Hennes partifelle, kultur- og likestillingsminister Abid Raja, har oppnevnt en Ytringsfrihetskommisjon som skal gjennomgå ytringsfrihetens stilling. Ytringsfrihetens kår her i landet er verken blitt bedre eller verre siden den forrige kommisjonen med professor Francis Sejersted som leder, kom med sin grundige utredning i 1999.

Utredningen førte til en forsterkning av ytringsfrihetsparagrafen i Grunnloven. Det er derfor grunn til å spørre om vi virkelig trenger en ny kommisjon. Men uansett er kommisjonen et politisk initiativ som Raya kan ta æren for. Han er for øvrig den eneste av de nye statsrådene som står fram på en original og forfriskende måte som mange velgere sikkert setter pris på. Abid Raja er et pluss for kulturlivet og ikke minst for underholdningslivet.

Februar er vanligvis en stille politisk måned. Men det er alltid en stillhet før stormen.

For statsminister Erna Solberg bryter stormen løs på tirsdag. Da kommer innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om NAV-skandalen. Anniken Hauglie (H) skal være glad for at hun har gått av som arbeids- og sosialminister. Dermed unngår hun å få et mistillitsforslag mot seg, og statsministeren slipper en ny mistillitsdebatt i Stortinget.

NAV-skandalen kan vokse seg enda større hvis det skulle vise seg at NAVs påstand om en trygdeskandale ikke holder mål, slik to toppjurister nå påstår. Professor Tarjei Bekkedal ved senter for Europarett hevder at regjeringen gjorde feil da den erklærte at vi hadde å gjøre med en trygdeskandale.

Tidligere høyesterettsdommer Karl Arne Utgård har dukket ned i europeisk rettspraksis og kommet opp igjen med en påstand om at trygdeskandalen ikke er noen skandale. Norge har gjort rett hele tida.

Erna Solberg holder pusten og håper på at trygdeskandalen ikke må avblåses.

En skandale i trygdeskandalen er mer enn det statsministeren kan tåle. Frp er det eneste partiet som har vunnet på at partiet torpederte flertallsregjeringen. Frp har gått fram til 15,1 prosent på snittet av målingene, mens Høyre har falt til 19 prosent. Flest velgere har Frp fått fra Høyre.

Det har gjort Høyre-folkene ekstra sure på Frp.

Regjeringen er betydelig svekket. På snittet av målingene for februar har regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre ifølge Poll of polls 42 mandater. Ap har alene 43 mandater. Den rødgrønne opposisjonen har til sammen 100 stortingsmandater. Det må et politisk jordskjelv til for at de rødgrønne ikke skal få flertall ved neste valg.

Solberg kan i denne perioden ikke felles hvis ikke Siv Jensen slutter seg jaktlaget. Det vil hun ikke. Siv Jensen nøyer seg med å skjelle og smelle.

I Stortingets spørretime gikk hun så hardt ut mot statsminister Solberg at folk lurte på om de to noen gang kan ha vært politiske venner. Gammelt vennskap ruster ikke i løpet av noen uker. Siv Jensen vil skjerme Erna Solberg i NAV-debatten i Stortinget.

Det kommer ikke de andre opposisjonspartiene til å gjøre.

Det blir et hardt oppgjør, selv om de hovedskyldige for skandalen har fått sin dom. Hauglie gikk av som konstitusjonelt ansvarlig statsråd før Stortingets behandling. NAV-sjef Sigrun Vågeng går av før tida. Og ennå har ikke granskningsutvalget sagt sitt om skandalen.

Mer fra Dagsavisen