Kommentar

Raja viser raushet

Kulturminister Abid Raja vurderer å ikke stille som lederkandidat i Venstre.

Det innebærer samtidig at han vurderer å stille. Slik sett er det lite nytt i Rajas utsagn. Men han sier mer i intervjuet med VG, og det er her vi finner det interessante.

Raja vil forhindre en intern maktkamp. Han ønsker å bygge et team som løfter partiet.

På den annen side er det mer en 50 prosent av Raja som har lyst til å bli partileder.

Lysten er det altså ikke noe å si på, og han har fortsatt tro på at det er mulig å vinne denne maktkampen. Men Raja er i det tilsynelatende rause hjørnet og ber om at også andre bruker sommeren til refleksjon.

Les også: Raja vurderer å droppe lederkampen i Venstre

Valgkomiteen skal ikke ha svar før 15. august, og det korona-utsatte landsmøtet skal holdes siste helg i september.

Bakteppet er det faktum at Venstre-leder Trine Skei Grande i midten av mars varslet sin avgang.

Kamphanene Sveinung Rotevatn og Abid Raja var da allerede løftet opp som henholdsvis miljøminister og kulturminister. Rotevatn var raskt ute med å lansere seg selv som lederkandidat. Raja har latt det skinne igjennom at også kan være interessert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det samme gjelder for Guri Melby og Iselin Nybø, som også sitter i Erna Solbergs regjering.

Til nå har Rotevatn og Raja blitt regnet som de heteste kandidatene til ledervervet i Venstre. Det er snakk om to ulike typer. Rotevatn er den saklige, solide og litt tørre politikeren.

Han er nok den mest samlende, men ulempen er at det i første rekke er Unge Venstre som ivrer for ham. Raja er mer profilert i mediene, på godt og vondt.

Raja har paradoksalt nok fått et visst fotfeste på Vestlandet, som jo burde være Rotevatns hjemland. Guri Melby har stor sjanse til å bli et samlende kompromiss.

Les også: Grande: Frykter de ekstreme tar plassen til vanlige folk

Det hører med til historien at valgkomiteen ikke klarte å samles om verken Rotevatn eller Raja ved forrige korsvei.

Trine Skei Grande ble nærmest tvunget til å stille på nytt, med de to kamphanene som nestledere. Men den innstillingen ble bare en foreløpig innstilling. Trine kastet til slutt inn håndkleet. Nå er Venstre tilbake på startstreken.

Landets eldste parti trenger sårt en partileder som kan løfte partiet på meningsmålingene.

Venstre har lenge ligget godt under den magiske sperregrensen på fire prosent. Det gjenstår å se om Raja mener alvor med sitt ønske om å bygge bro mellom by og land. Det kan like godt være en prøveballong for å sjekke ut hvor landet ligger for ham som mulig partileder. Venstre blir ofte kalt vingle-Venstre. Det kan fort bli en betegnelse som passer på Raja også.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen