Kommentar

Permitterte blir ofret

Maksimal periode for å permittere ansatte blir ikke forlenget.

LO og NHO krever at perioden utvides fra 30 til 52 uker, men det borgerlige flertallet på Stortinget sier dessverre nei. Dermed risikerer mange av de koronapermitterte å bli oppsagt framfor å være videre permittert. Tilknytningen til arbeidslivet vil da forsvinne, og veien tilbake til jobb blir tyngre.

Bedrifter står også i fare for å miste verdifull kompetanse som det vil ta tid å bygge opp igjen.

Koronapandemien har rammet hardt. Størstedelen av norsk næringsliv fikk en kraftig økonomisk nedtur. Norge fikk brått en rekordstor arbeidsledighet. Over 400.000 nordmenn havnet i ledighetskøen. Flesteparten ble riktignok «bare» permittert, og en god del av disse tas tilbake i jobb etter hvert som det lettes på koronarestriksjonene.

Det er likevel langt igjen til mer normale tider. Over 300.000 er helt eller delvis ledige. Norge har nå en ledighet på over ti prosent, og seks prosent av arbeidsstyrken er fortsatt permittert. Da koronapandemien traff Norge, var politikerne forbilledlig raske med å forbedre permitteringsordningen, både økonomisk og i lengde.

Norge nyter nå godt av å kunne ta ut milliard på milliard fra det store oljefondet som framsynte politikere over tid har bygd opp. På den måten har politikerne finansiert flere krisepakker for å hjelpe bedrifter over kneika.

Og det var positivt at regjeringen, riktignok etter en del nøling, omsider sa ja til LO og NHOs forslag om å gi lønnstilskudd for å stimulere bedrifter til å ta permitterte raskere tilbake i jobb.

Men pilene peker fortsatt nedover, både i Norge og ikke minst internasjonalt.

Regjeringen anslår at brutto nasjonalprodukt i Fastlands-Norge vil falle med fire prosent i år. Statistisk sentralbyrå og Norges Bank spår enda større nedgang i verdiskapningen. Økonomene i Finansdepartementet er altså mer optimistiske enn andre eksperter.

Her finner vi nok noe av forklaringen på at regjeringen sier nei til å forlenge maksimal permitteringsperiode.

Regjeringen gir riktignok signaler på at det kan bli en utvidelse etter 31. oktober. Men det vil være for sent, sier både LO og NHO. Statsminister Erna Solberg må lytte mer til de som har skoene på i næringslivet. Når både LO og NHO kommer med en innstendig bønn, bør det veie tungt.

På den annen side kan det argumenteres for at permitteringer skal være en overgangsordning. En for lang ordning vil svekke muligheten for mobilitet mellom bransjer. Her må det være riktig balansepunkt på innretningen.

Men Norge er fortsatt i en slags unntakstilstand. Da må det gjøres unntak fra hovedregelen. Det virker som at regjeringen planlegger for at korona-krisen skal gå fort over.

Det vil være å gamble med utsatte arbeidsplasser.

Mer fra Dagsavisen