Over til Ullevaal

KOMMENTAR: Norge slo to nasjoner i denne EM-kvalifiseringen: Malta og Færøyene. Evnen til å vinne de avgjørende kampene er fortsatt fraværende.

To kamper med fem dagers mellomrom i mars måned blir avgjørende for om Norge kvalifiserer seg til EM i 2020. Den første spilles på Ullevaal, sannsynligvis mot Serbia. Hvis den vinnes, blir det en finale der det blir loddtrekning om hvem som får hjemmekamp. I beste fall kan Norge få begge kampene på Ullevaal, der Norge ikke har tapt på tre år.

Joshua King, som var sløv ved Norges baklengsmål i Bucuresti, hadde en presis oppsummering. Norge leverte tre sterke omganger på rad (to mot Spania, en mot Romania), men den siste gikk i oppløsning. Rytmen forsvant da Norge måtte endre for mye for å jage scoring. Før pause fikk vi se et norsk lag som styrte det meste, ganske uvanlig i en bortekamp i mellom-Europa.

Sverige - Spania 1-1 og Romania - Norge 1-1 ga noen avklaringer. Spania er klare for EM, Sverrige og Romania gjør opp om annenplassen selv om Norge fortsatt har en syltynn teori som kan sende dem videre. Den er basert på at Færøyene slår Sverige i Stockholm. I praksis skjer det ikke. Derfor kommer de to kampene i mars som en liten redningsbøye. Men Lars Lagerbäck får ingen internasjonale datoer i januar og februar til å forberede laget.

Norges landslag er på rett vei, men noen fakta er ubønnhørlige. Norge har slått bare Malta og Færøyene i denne kvalifiseringen, men de beste kampene ble spilt i høst gjennom de to uavgjorte kampene mot Sverige og Spania. EM-sjansen ble rotet bort i ledelsene som glapp mot Sverige og Romania på Ullevaal.

Norge vinner ikke de avgjørende kampene. Vi har faktisk ikke gjort det i dette årtusenet. Derfor har ikke Norge vært i sluttspill siden 2000. Men nå har vi noen spillertyper som kan klare det. Martin Ødegaard klarte ikke å trylle i Bucuresti. Men det er han som har løftet dette laget i høst.

Kampen i Romania gikk ikke for tomme tribuner, men foran 30.000 entusastiske barn. De skapte en fin ramme. Men vi får håpe de også ble undervist i hvorfor de var der. Rasismen i internasjonal fotball er ødeleggende og må slås ned på med harde midler. Her fikk vi se barnslig glede på tribunene, mens alle spillerne var misfornøyd med uavgjort. Det var faktisk ødeleggende for begge lag.

EM-kvalifisering fotball menn tirsdag, gruppe F i Bucuresti:

Romania – Norge 1-1 (0-0)

Arena Nationala: 30.000 tilskuere.

Mål: 1-0 Alexandru Mitrita (62), 1-1 Alexander Sørloth (90+2).

Dommer: Bobby Madden, Skottland.

Gult kort: Romario Benzar (42), Dan Nistor (80), Romania.

Lagene:

Norge (4-4-1-1): Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Kristoffer Ajer, Haitam Aleesami – Stefan Johansen (Alexander Sørloth fra 46.), Markus Henriksen (Mathias Normann fra 81.), Sander Berge, Ole Selnæs (Bjørn Maars Johnsen fra 67.) – Martin Ødegaard – Joshua King.

Ubenyttede reserver: Ørjan Nyland, Sondre Rossbach – Sigurd Rosted, Jakob Glesnes, Tarik Elyounoussi, Mohamed Elyounoussi, Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson, Birger Meling.

Romania (4-2-3-1): Ciprian Tatarusanu – Romario Benzar, Ionut Nedelcearu, Adrian Rus, Nicusor Bancu – Paul Anton (Mihai Bordeianu fra 84.), Razvan Marín – Ciprian Deac, Nicolae Stanciu, Alexandru Mitrita (Dan Nistor fra 79.) – George Puscas (Florin Andone fra 63.).

Ubenyttede reserver: Ionut Radu, Florin Nita – Alin Tosca, Andrei Burca, Florinel Coman, Ianis Hagi, Claudiu Keserü, Vasile Mogos, Alexandru Cicaldau.