Kommentar

Over og ut med Frp

Dramatisk ferd mot borgerlig sammenbrudd.

Etterkrigstida mest spektakulære oppløsning av en regjering er over. Det var ikke mulig å redde den. Erna Solbergs flertallsregjering fikk et kort liv; ett år omtrent. Det til tross for at det er et borgerlig flertall på Stortinget. Det er et voldsomt prestisjenederlag for Høyre og Erna Solberg spesielt.

Flertallsregjeringen var Erna Solbergs store prosjekt. Nå ligger det i ruiner. Hun fortsetter som leder av en svak mindretallsregjering av Høyre, Venstre og KrF. Erna Solbergs lederskap i Høyre kan etter denne dramatiske slutten for firepartiregjeringen ha kommet i spill.

Dagsavisen mener: «Vi håper og tror dette er starten på slutten for den historiske høyredreiningen av Norge»

Mandagen begynte med et times langt møte mellom statsminister Erna Solberg og hennes finansminister, Frp-leder Siv Jensen. Solberg fikk beskjed av Jensen om at Frp ville ut. Det var ikke noe poeng i å forhandle om overlevelsesbetingelser. Siv Jensen gikk deretter rett til et ekstraordinært landsstyremøte i Frp. Landsstyret var enig med Frp-lederen: Vi gidder ikke mer.

Siv Jensen tok Frp inn i regjeringen etter stortingsvalget i 2013. Det var høydepunktet i Jensens politiske karriere. Frp var blitt sturent. Åra som et uansvarlig opposisjonsparti, var over. Frps image som ansvarlig regjeringsparti ble understreket ved at Siv Jensen selv tok jobben som finansminister. Nå kan de igjen bli et uansvarlig opposisjonsparti.

Mandag klokka 13.30 var det slutt på ansvarligheten. Da fortalte Siv Jensen på en pressekonferanse at partiet forlot regjeringen. Årsaken var en liten sak for landet, men tydeligvis en stor sak for Frp. Saken om IS-kvinnen og hennes to barn som er hentet til Norge, er et vikarierende motiv. Frp-ledelsen legger ikke skjul på at det bare var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Begeret var fylt med nederlag for Frps primære politikk og dårlige meningsmålinger. Partiet hadde kommet til at det måtte ut av regjeringen for å bygge seg opp med tanke på stortingsvalget i 2021.

I Frp blir IS-saken oppfattet som en «god» sak å gå av på. Timingen er perfekt. Spørsmålet er om ikke partiet lurer seg selv ved å tenke slik. Det å bryte ut av et regjeringssamarbeid er en meget alvorlig sak. Det styrker ikke et partis troverdighet at det løper fra ansvaret. Velgere flest stemmer på partier som søker makt og innflytelse. Ved å hoppe av viser Siv Jensen at hun ikke lenger er sterk nok til å stå i stormen – og tåle kastene fra sine egne.

Solbergs trepartiregjering blir en skjør konstruksjon. Siv Jensen har riktig nok pekt på Erna Solberg som fortsatt statsminister, men det betyr ikke at Frp tar rollen som regjeringens støtteparti i Stortinget. Siv Jensen sa i går at Frp nå har frigjort seg fra firepartiregjeringens regjeringsplattform. Nå vil det være Frps program som gjelder. Regjeringen kan vente seg tøff opposisjonspolitikk fra Frp i tida framover. Det er bare ved å vise avstanden til de andre partiene, at Frp kan ha mulighet for å få økt oppslutning.

Regjeringen kan heller ikke vente seg støtte fra Ap og de rødgrønne partiene. Mindretallsregjeringen Solberg vil møte sterk motstand fra opposisjonen. Det blir ingen dans på roser for Solbergs mindretallsregjering, for å si det forsiktig. Det blir som å gå på glødende kull. Frp vil bli en viktig bærer av kullet.

Det er fortsatt et borgerlig flertall, men den borgerlige siden er betydelig svekket. Regjeringen må brøyte seg fram fra sak til sak. Nederlagene vil bli mange og tunge. Det kan bli så tungt at også denne regjeringen bryter sammen før stortingsvalget.

Det borgerlige regjeringsalternativet foran neste stortingsvalg er knust. Ingen vil tro på et valgløfte fra Høyre om at partiet vil klare å stable et styringsdyktig flertall på beina. De borgerlige partiene har lenge ligget svært dårlig an med tanke på valgseier. Etter flertallsregjeringens sammenbrudd ligger de enda dårligere an.

Les også: MDG jubler over Frp-exit: – Forventer at Erna kvitter seg med bompengeavtalen

Mer fra Dagsavisen