Økte forskjeller i Ap

Hvis Raymond Johansen er by, og Jonas Gahr Støre er land, kan man ikke akkurat si at de går hand i hand.

Aps valgvake ble som ventet en rar miks av trumf og nederlag. Et historisk kriseresultat gir paradoksalt nok makt og seier i mange kommuner.

Hovedforklaringen er at Aps venner i SV, Sp og MDG gjør det knallsterkt. Men Jonas Gahr Støre gratulerte bare to av dem da han holdt sin tale på Aps valgvake rett før midnatt.

«Jeg vil takke våre venner i SV og Senterpartiet. Trygve – gratulerer!» sa Støre, og uttrykte et håp om at SV, Sp og Ap kan utøve makt sammen i kommune-Norge etter valget. Han snakket også mye om at Ap skal komme tilbake i nord, der partiet har fått en real omgang juling av velgerne.

MDG ble ikke nevnt. Ikke med ett ord. «Klima» sa han så vidt, i forbifarten, én gang. Kanskje skal man ikke legge for mye i det. Støre er sikkert sliten.

På vei til Stortinget fra Folkets Hus forsnakket han seg og sa på et spørsmål fra TV 2 om framtidig regjeringssamarbeid at Ap vil søke sammen med Høyre. Men det var ingen forsnakkelse at han så kategorisk nekter å svare på om det er aktuelt å ta MDG inn i regjering etter neste valg. Og at han absolutt ikke aviser spørsmål om at døra er lukket for dem.

Raymond Johansens seierstale på Aps valgvake hadde et helt annet innhold og budskap. Han snakket om ungdommene som har engasjert seg politisk på grunn av klimaendringene.

«De har brølt. De har streika. Og nå har de stemt. Det skal vi være glade for», sa Johansen, vel vitende om at det ikke var han som fikk disse stemmene Men at det er de stemmene som sikret han et historisk gjenvalg – Aps første i Oslo på femti år.

Jonas Gahr Støre kan nekte å svare på et mulig MDG-samarbeid noen dager til. Men før valget i 2021 må Ap ha et bedre svar på et så opplagt spørsmål enn at det ikke er aktuelt akkurat nå. Tidligere nestleder Helga Pedersen har allerede startet ballet: I natt tok hun til orde for et Ap-MDG samarbeid i regjering.