Norsk idrett: En suksess med heftelser

Norsk idrett er i det store globale bildet en solskinnshistorie. Men den har sine heftelser. Derfor velges det et nytt idrettsstyre denne helgen.

Norsk idrett? Helt nøkternt sett en stormende suksess. Antall medlemmer øker, økonomien er sunn, kjønnsbalansen god og de internasjonale resultatene strålende.

Lite doping, ingen (?) korrupsjon og en etisk standard som tåler de fleste tester. Noen kaller oss verdens beste og sunneste idrettsnasjon, målt i andel av befolkningen som medlemmer og målt i medaljer i internasjonale mesterskap.

Likevel vil idretten skifte ut den sittende president Tom Tvedt. Som vanlig. For det er høyst uvanlig at norske idrettspresidenter gjenvelges etter fire år. Hvorfor?

Tidsånden skifter. Synet på toppidrett likeså. Internasjonale skandaler påvirket også Norge. Antall vinflasker på fine middager ble for mange, kravet om åpenhet ble håndtert klønete og slik endret ømdømmet seg dramatisk. Det negative fokuset skjulte alt det positive som skjedde, samtidig som helt nødvendige reformer ble tvunget fram.

Sykkel-VM i Bergen har vist oss hvor galt det kan gå med økonomien rundt store arrangementer. Det bekreftet stormannsgalskapen man ofte ser i forbindelse med internasjonale mesterskap. 

Tom Tvedt sto i stormen og fredag kan han legge fram et regnskap på Lillehammer som han kan få stående applaus for. Men to dager senere velger den samme forsamlingen en annen idrettspresident. For i løpet av disse fire årene har det også vært orkan i kastene på toppen. Det imponerende er jo at mannen som sto i stormen stiller på nytt. 

Det skar seg nesten mellom Tom Tvedt og den tidligere kulturministeren Linda Hofstad Helleland. En idrettspresident må først og fremst ha de politiske kontaktene i orden. Kjemien er betydelig bedre med nåværende "idrettsminister" Trine Skei Grande. Men også hun vil minne om åpenhetsdebatten og de krav den endte ut i.

Norsk idrett er inne i en betydelig omveltning, ledet av den nye generalsekretæren Karen Kvalevåg. Hun jobber mindre synlig utad enn sin forgjenger Inge Andersen. Men hun leverer.

Det er over 10.000 idrettslag i Norge, de har over 1,9 millioner medlemskap og kvinner står for den største medlemsveksten.

Men bekymringen er den samme i idretten som i samfunnet for øvrig: Økte klasseskiller. Idretten er ikke lenger for alle. Det er ikke minst synlig i storbyene der flere klubber har tatt saken i egne hender og tilbudt gratis deltakelse for den som trenger det. Det er forslag på tinget om gratis adgang til alle idrettsanlegg for all barn og ungdom. Noe må gjøres,

Idretten har aldri fått mer penger fra det offentlige, og Karen Kvalevågs prosjekt er å få mest mulig aktivitet for hver krone. Hun må lykkes.

De tre presidentkandidatene er enige om de store linjene. Det blir ingen dramatisk kursendring uansett hvem som velges. Men ansiktet og inntrykket utad blir annerledes. Søndag vet vi hvordan det vil arte seg.

Valgkomiteens innstilling til nytt idrettsstyre

President: Sven Mollekleiv, Vålerenga Idrettsforening.

Første visepresident: Elisabeth Faret, Ishockeyklubben Stavanger.

Andre visepresident: Johann Olav Koss, Skøyteklubben Lørenskog.

Styremedlem: Zaineb Al-Samarai, Holmlia Sportsklubb.

Styremedlem: Sondre Sande Gullord, Nydalens Skiklubb

Styremedlem: Sebastian Henriksen, Kvaløya Sportsklubb.

Styremedlem: Ole Jørstad, Sportsklubben Nessegutten.

Styremedlem: Sara Stokken Rott, NTNUI

Styremedlem: Astrid Strandbu, Tromsø IL.

Styremedlem: Vibecke Sørensen, Oslo IL.

Styremedlem: Erik Unaas, Indre Østfold O-lag.

Utfordrere til presidentvervet er Berit Kjøll og sittende idrettspresident Tom Tvedt.