Norges evige keeper

Ingrid Hjelmseth er lojalitet satt i system. Hun spiller på bunnlaget i Toppserien. Men kan redde Norge videre i VM i kveld.

Skal Norge avansere til kvartfinalen i VM, må i hvert fall denne spilleren lykkes med det meste. Ingrid Hjelmseth (39) er VMs nest eldste spiller og forlenget karrieren sin på grunn av dette mesterskapet.

Til daglig er hun sivilingeniør i Det Norske Veritas og keeper i Stabæk. Der ble hun seriemester i 2010 og cupmester i 2011. Nå ligger Stabæk sist i Toppserien og Ingrid Hjelmseth har sluppet inn flest mål.

– Jeg har i hvert fall fått nok å gjøre. God trening for en keeper, sa hun før mesterskapet begynte.

Slik vrir man det negative til det positive. Da Norge noe overraskende nærmest ble rundspilt mot Sør-Korea i siste puljekamp, leverte hun klasseredninger i avgjørende øyeblikk. To straffespark sikret Norge seieren og plass i kveldens åttedelsfinale mot Australia.

Hva er det med norske kvinnekeepere? De er tålmodige og lojale. Bente Nordby sto 172 kamper på 90- og 00-tallet. Ingrid Hjelmseth ble plukket ut som arvtakeren, ble det og har med få unntak stått der siden. Etter debuten i 2003 spiller hun i kveld sin 136. landskamp. Hun fikk et avbrekk på grunn av håndleddsbrudd, men har vunnet det som kan vinnes i norsk fotball med Trondheims/Ørn og Stabæk. Hun har vært i Stabæk siden 2009 da klubben overtok Askers plass i seriesystemet. Og har vært lojal mot klubben siden. I hennes siste sesong kan hun rykke ned. – Nei, det skal ikke skje, sier hun.

I den maskuline fotballverdenen er kvinnelige keepere ofte blitt latterliggjort. De påståtte keepertabbene er så mange og synlige. Årsaken er den urimelige sammenligningen. Skulle fotballmålene hatt størrelse etter kvinner og menns fysiske forutsetninger, skulle mannlige mål vært 20 centimeter høyere. Da hadde det også lønt seg å sette skuddene høyt ...

Hjelmseth har et avslappet forhold til den problematikken. Hun må prøve å stoppe de skuddene som kommer, uansett hvor. I Stabæk er det samme keepertrener for kvinner og menn og samarbeidet med Espen Granli peker hun på som hovedårsaken til at hun har blitt i klubben så lenge.

På samlingene foran VM har hun også hatt besøk av Norges VM-keepere fra 90-tallet, Frode Grodås og Erik Thorstvedt. De er imponert over hvordan hun har holdt fysikk, spenst og årvåkenhet ved like etter 20 år på norsktoppen. For hun vant sitt første cupgull i 1999 ... Hun har to EM-medaljer, men mangler tilsvarende i VM. Hun er to kamper unna. Eller stopper moroa på 136? For med tap i kveld er det slutt for Norge.