Neppe svensk, alt sammen

Hva er mest truende, klimakrisen eller norsk dominans i langrenn?

Frida Karlsson er utpekt til å redde rivaliseringen mellom norsk og svensk langrenn. Hun truet Therese Johaug på enkeltdistanse i VM sist vinter. Og har vi glemt at hun faktisk nedkjempet Johaug i gullkampen i stafetten? Det er fortsatt håp for dem som ønsker seg andre farger enn rødt, hvitt og blått. I Russland er jentene gravide, etter oppfordring fra skipresident Jelena Välbe, mens gutta vil jage nordmenn. Russland er Russland. Det er eneste toppnasjon som ikke arrangerer renn dnene vinteren.

Verdenscupen består av 63 (!) renn, den skal arrangeres i ti nasjoner, den åpner i Finland i dag og avsluttes i Canada 22. mars. Langrenn er ikke et rent skandinavisk produkt, men interessen er sentrert her. Den er til gjengjeld stor. Norges største nettsteder bekrefter at langrenn drar mest trafikk av norske idretter. I Sverige er Charlotte Kalla landets mest populære idrettsutøver med Frida Karlsson på vei opp. Og de har altså Zlatan Ibrahimovic i sin bukett.

Få oversikt: Her er fullt program for verdenscupen i langrenn sesongen 2019/2020

Tittelforsvarere i verdenscupen heter Ingvild Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo. I år med mesterskap er verdenscupen nest viktigst. Denne vinteren blir Tour de Ski og kanskje nyskapningen SkiTour 2020 i Sverige og Norge de viktigste enkelthendelsene. For andre blir femmila i Holmenkollen den viktigste. For VM-vinner Hans Christer Holund blir det slik. Det er den eneste femmila som gås i vinter, denne gang for første gang på en søndag (8. mars).

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Opptakten til sesongen har handlet om Ingvild Flugstad Østbergs startnekt, norsk dominans, fluorforbud, klimakrise og mange løperes misnøye med konkurranseprogrammet. Det er for mange 10 og 15 kilometere, færre langløp. Langrenn er i ferd med å bli kortrenn. Moroa starter med sprint i dag i det som er en minitour i Finland, det vil si at en sammenlagtvinner skal kåres. Therese Johaug er ingen sprinter. Hun vinner ikke alt, slik det gjerne gis inntrykk av.