Når man savner «Dubya»

Tross alt, gratulerer med dagen til et fantastisk og fascinerende land!

Et lite hjertesukk i forbindelse med USAs nasjonaldag: Det er jaggu et paradoks at et så fantastisk land med så mange dyktige mennesker ikke klarer å finne bedre presidentkandidater.

Med Donald Trump som den 45. president i historien, feirer USA lørdag at det er 244 år siden uavhengighetserklæringen ble signert. USA-ekspert Bjørn Hansen brukte sin faste Dagsavisen-spalte tidligere i uka til å understreke alvoret i situasjonen som landet befinner seg i.

At Trump er den minst kompetente president i amerikansk historie, er en treffende beskrivelse som jeg har lånt fra Hansens gode tekst.

Les kommentaren her: Trumps Annus Horribilis

Hansens dom var beinhard: «President Donald Trumps totale inkompetanse i embetet er synliggjort gjennom tre nasjonale kriser: Koronapandemien, rasediskriminering og en økonomi i utforbakke. Trump bærer et personlig ansvar for alle tre krisene. Der andre politiske ledere forsøker å samle sitt folk gjennom krisetider, har Trump gjort sitt ytterste for å splitte, i håp om å herske».

Til neste 4. juli-feiring kan USA ha byttet ut Donald Trump, den minst kompetente presidenten, med Joe Biden, den eldste presidenten i historien.

Jeg mistenker at heller ikke Biden kommer til å være så bra som idealene etter den første presidenten, George Washington, skulle tilsi. Det er rett og slett en gåte at et land med så mange dyktige mennesker ennå ikke har klart å velge en kvinnelig president og heller ikke evner å finne bedre kandidater til landets fremste verv enn det de har gjort til høstens valg.

Det tok for øvrig altfor mange år før jeg personlig besøkte landet som jeg senere er blitt veldig glad i.

Tidlig i livet var USA-reiser aldri en økonomisk mulighet. Så ble det i mange år kategorisk avvist på prinsipielt – og litt barnslig – grunnlag fra min side. Min kone hadde et skoleår i landet og ville gjerne tilbake, men jeg sto steilt mot alle forsøk. Etter hvert ble det til et tullete utsagn om at så lenge George W. Bush var president, ville jeg ikke til USA. Basta.

I dag har jeg lært meg å være mindre kategorisk, og jeg savner ikke bare muligheten til å reise til USA, men jaggu også George W. Bush. «Dubya», som han ble kalt på grunn av W-en midt i navnet, var kanskje ikke den beste presidenten i historien, men det er bedre med en svak kandidat i en lang rekke av presidenter enn en som aktivt forsøker å rive ned alt som de andre har bygget opp. Og uansett hvor barnslig og kategorisk jeg har vært tidligere i livet, er det dessverre ingenting mot ham som styrer i Det hvite hus akkurat nå.

God fredag og, tross alt, gratulerer med dagen i morgen til et fantastisk og fascinerende land!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.