Når er fotball på TV for dyrt?

Da vet vi i hvert fall hvem som betaler for lønnen til Timo Werner. Det er oss det.

To ting har preget Premier League hittil i sesongen. I hvert fall her hjemme; når det er hands og påslaget i pris fra TV 2.

Når det blåses for hands er mer og mer som fotballens Rubiks kube. Av og til tror vi at vi har skjønt det, men som oftest er vi langt unna. Selv med VAR er det særdeles uklart hva det skal blåses for og hva som skal få passere.

Crystal Palace fikk straffe mot Manchester United, mens West Ham ikke fikk mot Arsenal. Om den ene skal dømmes for, burde også den andre. En ting er at også VAR-bilder skal tolkes, men når VAR ikke engang brukes i situasjonen der Gabriel Magalhaes ender med ballen opp i armen, kan man undres over hva som er vitsen i det hele tatt. Med VAR altså.

Om vi skal tolke handsregelen utelukkende etter Palace-straffen, så er det fritt fram for angripere å bare hamre ballen i armen på en forsvarer og vips, så blir det straffe. Når det er sagt, så er det artig å diskutere slike situasjoner, men vi trenger ikke VAR for å gjøre det.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Så til den andre snakkisen denne uka. TV 2 skrur opp prisen på fotballen. Altså hva vi skal betale for å se engelsk fotball. Prisen skal for mange bli hele 699 kroner. Når er det nok?

TV 2 har i hvert fall slått fast at nesten 700 kroner, det er helt i orden. Nå har de ikke så mye mer å tape uansett, siden dette er siste sesongen TV 2 har rettighetene til den engelske ligaen. Det er ingen kunder de må blidgjøre for å fortsette ut over neste vår. Men å skru opp prisen 200 kroner på grunn av økte kostnader som de kaller det, høres ut som sprøyt. TV 2 har allerede betalt for rettighetene. Dette er en planlagt økning som de enkelt kunne ha fordelt ut over de foregående sesongene.

Les kommentar: De gigantiske pengesummene har ødelagt fotballen for meg

Vi må altså betale mer denne sesongen. Men for hva? Produksjonen til TV 2 er i hvert fall ikke bedre enn i fjor. Enkelte mener sågar at produktet Premier League er blitt dårligere på grunn av korona. Tribunene er tomme og stemningen som kommer inn i stua via TV-en er ikke akkurat energisk, mens kommentatorene sitter i Norge og ser kampen på en skjerm, akkurat som deg og meg. Men det er jeg helt uenig i.

Jeg vil hevde at vi får mer for pengene nå enn før, selv om nesten 700 kroner er altfor mye å betale for fotball hjem i stua. Nå får vi nemlig alle kampene direkte. Det er slik fotball skal formidles. Vi vil se alt. Alle kamper ut til folket vil bare gagne klubbene som ikke har flest fans. Vi har alle et lag vi holder med i England og ofte er det tilfeldighetene som gjør at akkurat den klubben, den skal få plass i mitt hjerte. Fine drakter, stilig navn på ryggen eller heftige scoringer. Årsakene er mange. Nå får alle klubbene like mye TV-tid og kommende fans får dermed flere klubber å «velge i».

Ifølge TV 2 går prisen opp fordi interessen for Premier League i Norge er høy. Altså blir det dyrere fordi mange er interessert i produktet, ifølge dem. Dette er nok et eksempel på at markedskrefter ikke gagner forbrukere. Dette er mer markedskrefter i revers og et eksempel på hva som skjer med et monopol. For når det er kun én tilbyder, ja da dikterer denne prisene. Men da vet vi i hvert fall hvem som betaler lønnen til nyankomne stjerner som Timo Werner. Det er oss det.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen