MS mot VIF, et byderby på vei ut av dvalen

På 70- og 80-tallet kjempet ikke bare Manglerud Star og Vålerenga om å være best i byen, men også best i landet. Må vi dit for at Oslo-derbyet skal våkne til live igjen?

Det korte svaret er nok ganske enkelt «nei». Men for at Oslo-derbyet mellom Manglerud Star og Vålerenga skal friste byens hockeyfolk opp av sofaen, for å gjenskape historier det fremdeles går gjetord om, er man avhengig av at det sportslige spriket ikke er for stort mellom klubbene. Og jeg tror så smått vi begynner å nærme oss noe.

Da jeg begynte å se ishockey rundt 2006 fikk jeg kjapt høre om kampene mellom MS og Vålerenga i «gamledager». Stappfull hall, både på Jordal og på Manglerud. T-baneturer som i utgangspunktet skulle være unnagjort på 6–7 minutter kunne ta flere timer, med vogner stappfulle av ishockeyfans, og en populær «nødstopp».

På Ensjø sto VIF-supporterne og venta. De som ikke ville «varme opp», vrengte MS-jakka, som var rød på innsiden, og da kunne du spasere trygt til Jordal. Jeg forherliger ikke vold i forbindelse med noe idrettsarrangement, men følelsene og engasjementet trenger vi.

Men hva var det man hadde på den tida, som vi ikke har nå? Svaret er; «to jevngode lag».

Tidlig på 90-tallet forsøkte MS seg som en del av Spektrum Flyers, men da det prosjektet falt i grus, var også Manglerud Stars tid som toppklubb over. Klubben kjempet plutselig en helt annen kamp. I bunnen av den norske eliteserien, og i 1. divisjon, og slik har det vært siden. Vålerenga har imidlertid klart å forsvare sin posisjon ved hockeyelitens bord i alle år.

Se video: Hvordan gikk det da vi utfordret to Manglerud Star-spillere i bordhockey?

Det har ført til at Vålerenga har fått seg nye fiender, og oppgjør med brodd. Nå spiller de såkalte «hatoppgjør» stort sett hver uke. Alle vil slå Vålerenga. Alle hater Vålerenga. Og det er lett å forstå at å spille for 500 tilskuere i Manglerud ishall blir et antiklimas om du kjempa en intens kamp foran 5.000 på Hamar to dager tidligere, og neste helg venter 3.000 kampklare siddiser. Men la det ikke være noen tvil; det er ikke mange lag VIF syns det er verre å tape for, enn Manglerud Star. Problemet er at det ikke er så morsomt å slå dem.

Svaret på hvordan Oslo-derbyet kan nå gamle høyder ligger derfor på Manglerud, ikke utelukkende, men hovedsakelig. For disse kampene betyr for lite. MS har vært for langt bak sportslig til at det har vært noen reel spenning, annet enn å være «best i byen». MS vant kampen innbyrdes for to sesonger siden, og kan gjøre det samme denne sesongen, med seier i lørdagens oppgjør. Men er du virkelig best i byen om du vinner kampene innbyrdes, men avslutter serien 30 poeng bak?

Du er selvfølgelig ikke det. Men noe virker å være på gang på Manglerud, og tro det eller ei, så finnes det et potensial også når det kommer til å øke tilskuersnittet betraktelig i drabantbyen. Så fort MS begynner å vinne, dukker de opp; gamle MS-fans som ikke har vært på kamp på 30 år. De forteller at de har holdt seg unna fordi det nærmest har vært pinlig å se laget bli ydmyka av lag de en gang var bedre enn.

Lørdagens byderby har stor betydning, og det er viktig om folk skal komme. Vålerenga ligger to poeng foran Frisk på femteplass, og fire poeng bak Lillehammer på tredjeplass, som har spilt en kamp mer. Manglerud Star kjemper på sin side om å nå sluttspillet. Torsdag slo de Stjernen 6–1 på borteis, og klatret for første gang denne sesongen opp på sluttspillplass. Ett poeng foran Narvik. Men tenk deg om MS hadde tatt plassen til Lillehammer eller Frisk, eller Vålerenga hadde byttet plass med Narvik. Det er dit vi må. Helst alternativ 1, selvsagt.

Og kanskje er det muligheter for at vi får et blomstrende Oslo-derby i tida framover. MS har avslutta sesongen godt, og klarer de å holde på de viktigste brikkene til neste sesong kan laget ta store steg. Da står også nye Jordal Amfi klar. Oslos T-banesjåfører er herved advart.

Se Sport-Snakkis. «Vi snakker sluttspillsjanser»: