Men er hun nummer en?

Hvor på skalaen skal vi plassere Suzann Pettersen? Er hun tidenes største norske idrettskvinne?

I så fall synes mange av oss liksom at vi har gått glipp av noe. Men flere oppegående idrettspersonligheter setter henne helt øverst. Er det mulig når hun ikke driver med langrenn?

Måten hun la opp på forrige helg, var i hvert fall spektakulær. Etter å ha blitt matchvinner i Solheim Cup fant hun plutselig ut at ingenting kunne toppe dette. I kledelig topplue (!) satte hun sin siste ball på toppnivå. Neppe den siste på breddenivå. For golf er sporten for de godt voksne også. Og Suzann Pettersen vet hvilket marked som ligger der foran henne.

Da hun var gjest i Dagsrevyen denne uka unngikk hun behendig å svare på spørsmålet om hvor mye penger hun har tjent mens hun har vært profesjonell spiller helt siden årtusen-skiftet. Andre medier har anslått inntekten til 200 millioner kroner. Men den summen er irrelevant i dette spørsmålet. Er hun tidenes største norske idrettskvinne?

Svaret mitt er nei. Men hun er høyt der oppe. For hun utfører en idrett som mange mener ikke er sport. Og allerede på grunn av det er det mange som faller fra. Golf er sport. Til og med olympisk idrett. Og hvis Tiger Woods er et verdensnavn, er Suzann Pettersen høyt oppe på den norske himmelen også.

I mine øyne er Sonja Henie tidenes største norske idrettskvinne. Det handler ikke bare om selve sporten man driver, men i hvilken kontekst den drives og hva det fører med seg. Få av oss nålevende har noe forhold til Sonja Henies dramatiske liv og historie. Filmen om henne som kom i fjor, ble ingen publikumssusess.

Grete Waitz går også foran i mitt manus. Ikke bare fordi hun vant tidenes første VM i maraton og vant New York maraton ni ganger, men også hva suksessen hennes førte til: En massebevegelse som ga et gjennombrudd for at også kvinner kunne løpe langt. Og hvis vi plasserer Grete Waitz der oppe, kommer man jo ikke utenom Ingrid Kristiansen heller.

Marit Bjørgen er tidenes norske olympier i det vi betegner som nasjonalsporten. Det er disse kreftene Suzann Pettersen har kjempet mot. Hun er ikke koblet til store øyeblikk foran TV-skjermen, det nærmeste vi kom var faktisk hennes siste slag. Suzann Pettersen ble en global stjerne i en verdensidrett. Den fortellingen er stor nok i seg sjøl. Nå er utfordringen for norsk idrett å høste av hennes erfaringer når det handler om tålmodighet, utholdenhet, treningsdisiplin og mental styrke.