Kommentar

Med Gro som ledestjerne

Gro Harlem Brundtland ble mottatt som en miljødronning i København onsdag.

Hun trakk opp de lange linjene da sosialdemokrater og LO-topper i Norden møttes for å diskutere klimautfordringen. 80-åringen Gro kom med klare råd, basert på tanker helt tilbake til da hun 35 år gammel ble miljøvernminister i Norge.

Den gang var det vern av Hardangervidda og tilknyttede vassdrag som var det store stridsspørsmålet. Og så skrøt hun av CO2-avgiften som regjeringen hennes innførte på norsk sokkel.

– Dette skjedde i samspill med fagbevegelsen. Dere som nå sitter i ledelsen har ikke noe valg, sa Gro Harlem Brundtland med klar adresse til sosialdemokratene og fagbevegelsens folk som var samlet i møtesalen ved den danske statsministerens representasjonsbolig utenfor København.

I 1983 opprettet FN Verdenskommisjonen for miljø og utvikling, ledet av Gro Harlem Brundtland. Rapporten fra denne kommisjonen dannet grunnlaget som i 2015 ble til den internasjonale klimaavtalen i Paris.

Den store utfordringen var å få landene til å bli enige om at ulikhet må bekjempes. Dette er en forutsetning for å få gjort noe med klimagassutslippene.

Her kom det ifølge Gro et gjennombrudd da den konservative David Cameron var statsminister i Storbritannia. Den norske landsmoderen mener at hvert individ er en del av klimaløsningen, men dette må støttes opp av løsninger som bygger på fellesskap. Og så må det bli flertall i befolkningen for tiltakene som settes i verk. Gro etterlyste politisk lederskap.

Ap-leder Jonas Gahr Støre hevdet at klimaødeleggelsene er urettferdige, siden de kommer til å ramme framtidige generasjoner og i tillegg vil ramme de fattige hardest.

Støre mener at klimapolitikken må være grønn og rød, og med det utgangspunktet har den nordiske arbeiderbevegelsen store muligheter til å lykkes.

Men dette må ikke bli et elite- og byprosjekt, hevdet Støre og poengterte at det må bli et samholdsprosjekt. På møtet i København fikk vi et tankevekkende eksempel fra Færøyene. Der innførte sosialdemokratene klimatiltak i form av subsidier for varmepumper og elbiler, noe som i hovedsak kom de rike til gode. Partiet tapte deretter valget, for de med dårlig råd stemte heller for billigere bensin og diesel.

Vindkraft pluss fangst og lagring av CO2 må være en del av klimaløsningen. Dette vil blant annet være grepet som gjør at vi fortsatt kan lage stål, aluminium og sement.

Ny teknologi må utvikles, og da må det satses på kompetanse blant ansatte, både dagens og morgendagens. Den nordiske arbeiderbevegelsen må la fine ord bli til konkret handling. Det trengs kraftfulle tiltak. Den gylne middelvei er ikke god nok, skal vi tro Gro Harlem Brundtland. Og det bør vi.

Mer fra Dagsavisen