Innenriks

Mas, mas, mas. Fredag hele året

Det er et stykke fra London 1910 til Norge 2016. Men Black Friday skaper fortsatt bråk i gatene.

Den store handledagen Black Friday har inntatt Norge og bredt om seg rimelig kjapt. Det er ingen som lenger lurer på hva dette er for noe, denne importerte handledagen, som nå er blitt til en hel uke.

Det er jo bare et påskudd fra handelsstanden så vi skal dra kortet og shoppe enda flere ting vi ikke visste vi hadde lyst på. Black Friday er en sånn dag der det er lov å handle etter innfallsmetoden. «Nå, dette kommer bare en gang i året, jeg kan slå meg litt løs». «Oj, den var billig. Den tar jeg». «Hvor ofte handler jeg bare til meg selv»? Vi går fra butikk til butikk litt som fulle sjømenn, med et godt utviklet narkotikaproblem. Vi vil ha vårt fiks.

Butikker og kjeder benytter anledningen akkurat som en doplanger gjør det. Han vil kutte kokainen og blande den ut for økt fortjeneste. Han gir deg smaksprøve utenfor barneskolen og tar seg godt betalt for den neste. Butikker setter opp prisene for å sette dem ned på Black Friday, byr på «spesialsalg», eller selger ut restlageret sitt til halv pris.

Narkotika-referansen er ikke bare en analogi. Det er faktisk ikke så langt fra sannheten. For ifølge flere studier er shopping på salg som narkotika. Det vil si, hjernen reagerer på samme viset. Og det forklarer jo en hel del. Særlig om man ser rapportene fra USA der den ene kunden opptrer mer rabiat enn den andre. Der borte går det på nevene løs i de lange køene. Alt for en TV til 100 dollar eller en kjole til 50. Alt for et godt kjøp.

Nå er det jo også butikker som gjør noe ekstra på Black Friday og faktisk har reelt salg og gode tilbud der de byr på noe ekstra. Men til syvende og sist skal jo butikkene tjene penger.

Noen sier uttrykket Black Friday er en dagen da regnskapsbøkene endelig viser svarte tall og ikke røde. Men det er noe mer også. Noe mye tristere. Mange forbinder fortsatt Black Friday med fredag 18. november 1910, dagen da 300 suffragetter demonstrerte utenfor Underhuset i London. Hvorfor? Fordi kvinner ennå ikke hadde fått stemmerett. Statsministeren H.H. Asquiths, liberal sådan, klarte ikke å få forslaget gjennom Huset og ville ikke bruke mer tid på dette.

De 300 kvinnene ble i god polititradisjon banket til blods køller og never, de ble mishandlet og seksuelt misbrukt. Og dette pågikk i seks timer rett utenfor Underhuset. Suffragettene var radikale, kvinnelig stemmerettsforkjempere. Storbritannia fikk stemmerett for kvinner først i 1928.

Det er et stykke fra London 1910 til Norge 2016. Men Black Friday skaper fortsatt bråk i gatene.

Mer fra Dagsavisen